Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Otáčivé hlediště zřejmě nastálo zůstane v zámecké zahradě

Kultura

  14:00
Otáčivé hlediště v Českém Krumlově zřejmě i nadále zůstane v zámecké zahradě. Do roku 2017 bude v nezměněné stavu, architektonická soutěž pak určí následující podobu točny. Komise UNESCO doporučila umístit scénu mimo zámecký areál, ale je pro ni i přijatelné řešení s hledištěm uvnitř zahrady. Novinářům to včera řekl po zasedání zvláštní komise ministr kultury Daniel Herman.

Otáčivé hlediště v Českém Krumlově foto: www.otacivehlediste.cz - Petr Hasal

Dodal, že postoj komise UNESCO byl rozhodující. „Nyní řešíme to, jakou bude mít hlediště podobu. V souladu s rozhodnutím Jihočeského kraje bude vypsána vyzvaná architektonická soutěž na nové hlediště,“ řekl Herman. Stavební práce by měly začít v roce 2016. Z architektonické soutěže vzejde i typ točny. Stále zůstává ve hře několik variant. „Může se jednat o rozebíratelné hlediště. Je tady taky možnost určitého vyosení z barokní osy, což by znamenalo, že by pak hlediště nemuselo být rozebíratelné. A je tu i možnost zasouvatelné scény,“ uvedl Herman.

Jednou z posledních premiér byla Rusalka Antonína Dvořáka.

Naděžda Goryczková, ředitelka Národního památkového ústavu, v jehož péči je českokrumlovský zámek, uvedla, že česká strana respektuje doporučení UNESCO. „A to jednoznačně nevyloučilo umístění točny v zahradě,“ řekla. Podle ní architektonická soutěž bude počítat i s variantou posunutí scény směrem od přilehlého zámečku bellarie.

Státní hrad a zámek Český Krumlov patří spolu s centrem města na seznam světových kulturních památek od roku 1992. Nyní UNESCO eviduje zhruba tisícovku míst s tímto statusem. Více než 1500 dalších památek stojí o začlenění do tohoto seznamu. Památkáři řadu let usilovali o odstranění otáčivého hlediště z českokrumlovské zahrady. Někdejší vedení ministerstva kultury UNESCO slíbilo, že do roku 2015 bude točna odstraněna.

Otáčivé hlediště vlastní město České Budějovice. Svá představení před ním každý rok v letních měsících hraje Jihočeské divadlo. Za 55 let inscenace před točnou navštívily více než dva miliony diváků.

Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...