130 let
Divoké historky - zakončovací film letošního ročníku karlovarského festivalu

Divoké historky - zakončovací film letošního ročníku karlovarského festivalu | foto: MFF KV

Ozvěny Varů letos vedle Prahy poprvé i v Brně a online

Kultura
  •   14:00
Dnešek je poslední den festivalu v Karlových Varech a zároveň první den oficiálních Ozvěn, které přinášejí vybrané snímky do pražských kin Aero a Světozor. Letos poprvé se rozšiřují do brněnského kina Scala a také na internetový portál www.aerovod.cz. Legálně za malý poplatek na něm zájemci zhlédnou snímky Cesta ven, Ida, Olga, Fair Play a Walesa: Člověk naděje. Poprvé se také bude živě přenášet závěrečný ceremoniál včetně projekce zakončovacího filmu; přenášet ho bude 35 kin.

Všechna tři zúčastněná kina a ještě třicítka dalších se ve 20.00 propojí s centrem festivalového dění poprvé v historii festivalu zpřístupní závěrečný ceremoniál ve Velkém sále hotelu Thermal. Na něj naváže projekce zakončovacího snímku Divoké historky.

"K mimořádné události se ten večer připojí dalších 35 českých kin. Ozvěny budou následně v kinech Aero, Světozor a Scala pokračovat až do 19. července, nabídnou celkem 33 festivalových snímků," uvedl Jan Noháč ze společnosti Aerofilms.

Zakončovacím filmem karlovarského festivalu jseou Divoké historky z produkce bratrů Almodóvarových. Jde o mozaiku šesti samostatných příběhů, které spojuje téma pomsty. Jejich hrdinové se potkávají ve všem dobře známých situacích, které ústí do překvapivých zápletek a ještě překvapivějších konců.

Zázraky, Zátah i Ida

Pestrá programová nabídka Ozvěn zahrne podle Jana Noháče stylově rozmanité snímky. Film Zázraky Alice Rohrwacher, odměněný Velkou cenou poroty na letošním festivalu v Cannes, zavede diváka do včelařské rodiny na italském venkově. Očekávané druhé pokračování indonéského akčního opusu Zátah slibuje pravé hody pro fanoušky žánrových filmů.

Úplně odjinud čerpá inspiraci černobílý snímek Ida. Přiznaně se hlásí k odkazu francouzské nové vlny. Intimní příběh mladé novicky a její nečekané cesty za poznáním svého pravého jména, rodinného tajemství a jediné žijící příbuzné, přijde do kina Světozor 15. července osobně uvést režisér Paweł Pawlikowski. Film, který vyhrál hlavní ceny na festivalech v Londýně, Gijónu nebo Varšavě, a získal také Mezinárodní cenu kritiků na MFF v Torontu, se následně od 17. července objeví v české distribuci.

Osobní účast jednoho z tvůrců obohatí také projekci filmu Snowpiercer 16. července v kině Světozor. Spektakulární sci-fi thriller je situován do druhé doby ledové. Snímek, který se natáčel na Barrandově, se patrně nedočká distribuce, půjde proto o jednu z mála možností, jak jej zhlédnout na velkém plátně.

Díra u Hanušovic, režijní debut uměleckého šéfa Dejvického divadla Miroslava Krobota, se v Ozvěnách objeví dokonce v předpremiéře. Lakonické vesnické drama s prvky černé komedie tak mohou diváci zhlédnout necelé dva týdny před uvedením do kin.

Brněnské kino Scala obnovilo svou činnost loni v říjnu a záhy se stalo třetím nejnavštěvovanějším jednosálovým kinem v republice. Nový ředitel kina Radek Pernica při znovuotevření slíbil, že zprostředkuje také výběr snímků z karlovarského festivalu. "Jsem rád, že se nám daří slib plnit. Patnáct projekcí přinese divákům kontakt se současnou a kvalitní kinematografií, festivalovou atmosféru navíc okusí za cenu běžné vstupenky do kina," komentoval to.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz