130 let

Z celého stanu zbylo jenom pódium | foto: ČTK

Poslouchejte pořadatele festivalů, radí právník

Kultura
  •   9:45
PRAHA - Pořadatelé nadcházejících českých festivalů tvrdí, že se návštěvníci nemají čeho bát. Bezpečnostní opatření se zpřísní a velké stany navíc má jen pár festivalových produkcí. Kdyby však nastala kritická situace, vyplatí se poslouchat organizátory.

Pořadatelé však přesto vyzývají diváky: Pokud nastane nějaká kritická situace, poslouchejte naše pokyny.

Pokud by návštěvník festivalu utrpěl nějaký úraz, má právo požadovat odškodnění. Jestliže však pořadatelé návštěvníky varují, například před nebezpečným počasím, poškozeným nemusí platit nic. "Záleží také na provozovateli atrakce, jestli je pojištěn či nikoliv. Pořadatel festivalu musí zajistit, aby bylo vše bezpečné, aby se nikomu nic nestalo. V případě festivalu se jedná o nějakou dočasnou stavbu a ta by měla být posouzena podle stavebního zákona a splňovat bezpečnostní opatření," říká právník Jan Kužel. "

Obří stan má i Sázavafest

Ohromný stan s ocelovou konstrukcí má v Česku jen několik festivalů - mezi nimi například O2 Sázava Fest. Jeho pořadatelé však tvrdí, že se návštěvníci nemají čeho obávat.

Stany jim staví dodavatel s certifikátem garantující bezpečnost, navíc je kontroluje i Stavební úřad ze Zruče nad Sázavou. Při extrémně špatném počasí je vedle areálu připravena i železobetonová budova, která by účastníky festivalu v případě nouze zachránila. "Loni se také blížila velká bouře, ale zvládli jsme to. Počasí průběžně sledujeme a návštěvníky o situaci stále informujeme, nemají se čeho bát ", řekl pro Lidovky.cz jeden z organizátorů festivalu Ladislav Lojka.
 

Na jaké festivaly se ještě můžete vydat?

Benátská noc: 24.7. – 26. 7. Malá Skála
Sázava Fest: 30. 7. – 2. 8. areál Malá Strana, Kácov
Beseda u Bigbítu: 31. 7. – 1. 8. Tasov
Brutal Assault: 6. 8. – 8. 8. pevnost Josefov
Subculture Fest: 14. 8. – 16. 8. letiště Tábor
HipHop kemp: 20. 8. – 22. 8. festival park Hradec Králové
Trutnov Open Air Music Festival: 20. 8. – 23. 8. Trutnov
Okoř: 22. 8. podhradí Okoř
Rock na Valníku: 27. 8. – 29. 8. Slaný
Rock for Church(ill): 28. 8. – 29. 8. Vroutek

Autor: Lidovky.cz