130 let
Václav Havel

Václav Havel | foto: Tomáš Hájek, Lidové noviny

První klapka režiséra Havla. Začalo natáčení filmové verze Odcházení

Kultura
  •   16:07
ČESKÁ SKALICE (NÁCHODSKO) - Bývalý prezident a dramatik Václav Havel začal v České Skalici na Náchodsku natáčet filmovou verzi své divadelní hry Odcházení. Filmaři mají natáčení naplánované do 21. srpna, řekl producent filmu Jaroslav Bouček.

"S natáčením začínáme dneska, když všechno dobře dopadne, skončíme 21. srpna. Kromě vily Čerych budeme natáčet u zámku v Ploskovicích," řekl Bouček. Mluvčí projektu Uljana Donátová již dříve uvedla, že premiéra snímku je naplánovaná na březen příštího roku.

Filmaři natáčejí v uzavřeném areálu rozlehlé zahrady vily Čerych, veřejnost ani novináři na místa natáčení nemají přístup. Celý areál hlídá bezpečnostní agentura. Památkově chráněnou vilu Čerych získala v roce 2001 Nadace rozvoje občanské společnosti (NROS) darem od bratří Čerychů, kteří objekt získali v restituci. Vila postavená ve stylu art deco slouží jako osvětové, vzdělávací a kulturní centrum.

Dále čtěte

Hlavní postavy ztvární Dagmar Havlová a Josef Abrhám. Pro Václava Havla je Odcházení jeho první zkušeností s filmovou režií. "Těším se na tu práci samotnou. Je to pro mně velké dobrodružství, pak se těším na ty práce, které budou následovat po natáčení, střih a podobně," řekl dnes ČTK a České televizi (ČT) Havel. Jeho hlavní ambicí je vytvořit dílo, které "má hlavu a patu". "Za které se nemusíme stydět a které bude cosi říkat třeba i za deset let, když si to někdo pustí," dodal Havel.

Odcházení je příběhem zlomového bodu v lidském životě. Hlavní hrdina Vilém Rieger po dlouhá léta zastával funkci kancléře, nedávno však o ni přišel a zřejmě se s tím neumí vnitřně vyrovnat. I když se snaží nedat to najevo, v podstatě se mu zhroutil svět. Čeká ho stěhování z vládní vily a musí se účastnit nedůstojné procedury oddělování erárních věcí od soukromých.

Havlovo Odcházení jako první nastudoval před dvěma lety režisér David Radok v pražském Divadle Archa. Derniéra úspěšné inscenace, která byla nejsledovanější divadelní událostí roku 2008, připadla právě na dnešní večer.

Autor: ČTK