130 let

Diskuze

Roman Polanski ve svém historickém filmu Žaluji viděl chvílemi sám sebe

Letošní ročník benátského filmového festivalu už představil zhruba třetinu filmů v soutěži i snímků zařazených do oficiálního výběru mimo soutěž. Hlavní téma spojující všech 21 soutěžních titulů bychom hledali těžko, alespoň jeden motiv z nich však jasně vychází najevo – v Benátkách se letos z různých stran zkoumá, co zmůže člověk proti systému, jaká je jeho osobní zodpovědnost a morální soudržnost.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VN

2. 9. 2019 16:09

Polanski prý znásilnil před téměř 50. lety nějaké mladistvé dívky. Většinou to oznámily až po mnoha letech. Napadá mě, zda by Polanského obvinily, kdyby to byl třeba obyčejný prodavač, a ne slavný režisér.

Připadá mi absurdní stíhat člověka po 50. letech jen na základě tvrzení. V Česku je promlčecí lhůta u vraždy 15-20 let, v Německu 30. Takže kdyby se takového činu Polanski dopustil v roce 1970 na Václavském náměstí v přeplněné tramvaji, bylo by to u nás již několik desetiletí promlčeno.

Je možné, že se toho Polanski dopustil, ale připadá mi absurdní, aby se Polanski po takové době dostavil v USA před soud, který ho odsoudí nejlépe k padesátiletému vězení bez možnosti předčasného propuštění. Soudy v USA občas připomínají středověk. Policista zastřelí černocha za hlasitou hudbu a nic se mu nestane. Chlap se podívá na hezká prsa ženské a už je to nepřípustné. Ženská bez důkazů obviní známého ze sexuálních návrhů herce a ten může jít na pracák.

Díky bohu za naše nedokonalé soudnictví.

0 0
možnosti
VK

3. 9. 2019 8:30

znásilnil 13letou dívku, přiznal to (žádné po mnoha letech) a pak utekl před spravedlností. Filmy má skvělé, ale spravedlnost by měla fungovat pro každého stejně. Tohle se v americe nepromlčuje...

0 0
možnosti