130 let
Jan Werich s dcerou Janou

Jan Werich s dcerou Janou | foto: Václav Chochola / © Archiv B&M Chochola

Supraphon vydal Gramotingltangly s Janem Werichem

Kultura
  •   17:01
Supraphon ve spolupráci s Českým rozhlasem vydal v kompletu osmi CD pořady Gramotingltangl s Janem Werichem. K posluchačům se tak dostávají méně známé a pozapomenuté nahrávky. Od narození tohoto dramatika, herce a v autorské dvojici s Jiřím Voskovcem významného představitele meziválečné divadelní avantgardy a posléze i poválečné české divadelní kultury uplyne začátkem února 110 let.

Gramotingltangl byl pořad Jiřího Suchého, vysílaný od října 1965 vpodvečer Československým rozhlasem na tehdy novém vlnovém rozsahu velmi krátkých vln. Oblíbené půlhodinky se vysílaly až do léta 1968 a jejich celkový počet přesáhl 600. Vedle Suchého v tomto pořadu chytrých úvah doplňovaných hudbou z gramofonových desek k posluchačům promlouvali Miroslav Horníček, Ivan Vyskočil, Jiří Šlitr a několik dílů uváděla i dvojice Miroslav Šimek a Jiří Grossmann.

Jan Werich se před rozhlasovým mikrofonem objevoval nepravidelně od léta roku 1967 a svým nezaměnitelným způsobem rozvíjel úvahy na nejrůznější témata. Podvečerních půlhodinek, ve kterých vystoupil, byly více než tři desítky. V archivu Českého rozhlasu se nalezlo jedenáct z nich. Většina ztracených částí byla doplněna pro nový CD komplet amatérskými nahrávkami rozhlasových pořadů z archivu sběratele Karla Koliše.

Jan Werich: Gramotingltangl (8 CD, 1966-1967)

Technika dokázala propojit profesionální záznam s tím amatérským. Na osmi CD se tak díky Českému rozhlasu a Supraphonu k posluchačům dostává Werichovo vidění světa, jeho vyprávěných myšlenek s charakteristickým vtipem, postřehem, citem a inteligencí tvořivého génia.

„Kromě pořadů Táto, povídej! jde v těchto Gramotingltanglech o jednu z nejdůležitějších spoluprací Jana Wericha s Československým rozhlasem,“ komentoval to Robert Tamchyna, jenž se podílel dramaturgicky na kompletaci archivních nahrávek za Český rozhlas. Lidé si poslechnou například jeho úvahy O hudbě, O seznamování, O rybách, O jídle, O minulých životech, O psech, O záhadách, O nepřejícnosti, O radosti, o lidstvu a o pravdě, O starožitnostech, O strašidlech, O špionáži, O snech, O mládeži, O lovech, O dopravních strážnících, O mravencích a O pirátech. Některé úryvky se objevily na dříve vydaných CD Poklady z archivu, Delikatesy a Jan Werich a Miroslav Horníček na Kampě.

Autor: ČTK
  • Vybrali jsme pro Vás