130 let
Václav Havel a Ivan Martin Jirous na setkání k 30 letům Charty v roce 2007

Václav Havel a Ivan Martin Jirous na setkání k 30 letům Charty v roce 2007 | foto: archiv LN - Pavel Wellner

Trutnovský festival věnují Havlovi a Magorovi

Kultura
  •   12:30
TRUTNOV - Pořadatelé Open Air Festivalu Trutnov, který se bude od 16. do 19. srpna konat na tradičním místě v areálu Na Bojišti, letos akci věnují svému "náčelníkovi" Václavu Havlovi a legendě undergroundu Ivanu Martinovi "Magoru" Jirousovi

Na festivalu vystoupí Havlovi a Magorovi oblíbení umělci a pozváni budou i jejich přátelé, informoval zakladatel a pořadatel festivalu Martin Věchet.

Exprezident Havel i Jirous byli častými návštěvníky festivalu, který vznikl na undergroundových základech v roce 1987. Havel na festivalu oceňoval jeho "spikleneckou pospolitost a atmosféru". Jirous jej zase označoval za manifestaci radosti a festivalové návštěvníky k poutníkům scházejícím se na novodobém poutním místě.

Aparatura se skrývala na Hrádečku

Věchet připomněl, že když v roce 1987 tehdejší státní bezpečnost (StB) festival ve Volanově u Trutnova rozehnala a organizátory pozatýkala, aparaturu se podařilo schovat na Hrádečku u Václava Havla. Havel se objevil hned na prvním polistopadovém festivalu jako čerstvě zvolený prezident v létě 1990. Na Bojiště přijel v tričku Rolling Stones. Organizátory festivalu podpořil i v lednu 2011, kdy jej dopisem starostovi města společně s dalšími patnácti signatáři navrhl na kulturní cenu města za rok 2010. "Byla to vlastně největší, až na pár výjimek nehrající hvězda festivalu," vzpomíná Věchet.

zdroj: www.youtube.com

Svoji účast na festivalu již potvrdili například Jaroslav Hutka, The Plastic People of The Universe, Jiří Schmitzer, J.A.R., Irena Budweiserová, Vladimír Mišík s ETC..., Vlasta Třešňák & Band, Neruda, Sto zvířat, Mňága a Žďorp, Petr Váša a Ty syčáci, Zuby nehty, Visací zámek, N.V.Ú., Už jsme doma a další

Autoři: ČTK, Lidovky.cz