130 let

Miroslav Wanek (Aurora club, Varšava 2007) | foto: Piotr VaGla Waglowski, www.vagla.pl

Už jsme doma už jsou doma

Kultura
  •   13:46
V nejbližších dnech vyrazí skupina Už jsme doma na české turné nazvané Jeskyně, kde představí kromě standardního programu a tradičních hitů také zbrusu nové písně. Album Jeskyně vyjde na podzim.

Přestože od vydání posledního řadového alba skupiny Už jsme doma uplynulo již několik let, skupina nezahálela. Kromě nespočetné řady koncertů v tuzemsku i zahraničí UJD stvořili hudbu k večerníčku Krysáci, vydali archivní 3CD FPB, přímých předchůdců Už jsme doma a podnikli extra turné s názvem Už jsme doma hrají FPB.

V nejbližších dnech Už jsme doma vyrazí na turné nazvané Jeskyně, kde představí kromě standartního programu zbrusu nové písně. UJD tak chtějí dříve, než zasednou do studia, zachytit reakce diváků a fanoušků. Reakce publika tak může ovlivnit podobu a tvar skladeb dříve než budou zaznamenány ve studiu. Vydání  nového alba Jeskyně je plánováno na podzim 2009. Křest se uskuteční 10. listopadu v pražském Divadle Archa.

Už jsme doma - Hollywood (živě 2005)

Členitá, hladivá i trnitá
Miroslav Wanek, vůdčí duch UJD k tomu uvádí: "Jako všechna předchozí alba mají svá ústřední témata, tak i album Jeskyně v sobě bude skrývat kromě jednotlivých témat písní i téma celistvé. A stejně jako témata předchozích alb (nedostatečnost slov při komunikaci - Uprostřed slov, lidskou slepotu k užitečnosti - Nemilovaný svět, smutnou touhu po nedosažitelném - Hollywood, zakódovanou touhu po dobrém konci a naději - Pohádky ze Zapotřebí, důležitost naslouchání a předávání štafety výchovou - Uši a zatím poslední, nebezpečí propagandy a slepé důvěry v informace - Rybí tuk) je i téma Jeskyně mnohovrstevnaté. Jeskyně může znamenat úkryt, může to být místo tajemství, může to být útěk do samoty, také místo objevu a touhy pronikat stále hlouběji do poznání."

"Jeskyně v sobě může ukrývat nebezpečí, ale i krásu krápníků vytvářených stovky let jako symbol vrcholné trpělivosti, v případě stalagnátů úžasné naplnění touhy po dotyku, tak příznačné právě pro ty, kdo se v jeskyních své duše smutně skrývají před světem. Jeskyně je chladná i přívětivá, brání světlu, ale i chrání před nepohodou, má mnoho podob a v básnické rovině může sloužit k velkému množství metafor," doplňuje Wanek.

"Stejně tak hudba Už jsme doma je členitá, hladivá i trnitá, plná tajemství i útěchy, dojemná i plná energie, objevující a pátrající, a zároveň hledající cestu k jistotě, která se stále vzpouzí a odtéká podzemní řekou bůhvíkam. Vezměte tedy helmy a svítilny a vydejte se na koncert. Třeba tam dole něco objevíte nebo se odtamtud dostanete ven."

Organizovaný chaos
Hostem většiny turné bude francouzská skupina Stanley Kubi, jejichž  texty písní tvoří dialogové listiny z filmů Stanleyho Kubricka, vyřvávané charizmatickým zpěvákem Macariem, pod pódiem se rozdává whisky v kelímcích a vše je zdánlivě chaotické. Ale je to chaos organizovaný a zaštítěný vynikající výkony jednotlivých hudebníků i nápaditými aranžemi. Hostem "na zapřenou" bude MLD (Monsieur le Directeur), překvapení z Francie, které by se Vám rádo představilo samo. Prozatím se skrývá v přítmí jeskyně.

Na brněnském koncertu 6. května nahradí francouzské hosty jiný zahraniční host, skupina KBB z Japonska, se kterou se Už jsme doma potkali na česko-japonském festivalu v Tokiu v prosinci 2008. KBB je instrumentální hudba postavená na houslových melodiích s těkavým, přesto dravým, rytmickým spodkem, nezvyklými postupy, náznaky slovanských melodií (!), přitom však výrazně japonskou instrumentací. S českými skupinami je pojí zastřešující vydavatelství Poseidon, kde vychází v Japonsku např. UJD. Sami sebe označují jako progressive rock.

Už jsme doma: www.uzjsmedoma.com (termíny turné)

Autor: