130 let
McMurphy (Nicholson) na chodbě léčebny

McMurphy (Nicholson) na chodbě léčebny | foto: Reprofoto

Z 'Formanova' blázince bude muzeum

Kultura
  •   18:03
PRAHA - Ze "cvokárny" z filmu Miloše Formana Přelet nad kukaččím hnízdem bude muzeum duševního zdraví.

Budova psychiatrického oddělení státní oregonské nemocnice, ve které natáčel režisér Miloš Forman oscarový film Přelet nad kukaččím hnízdem, prochází demolicí. Část z ní však bude díky své slavné filmové kariéře zachována a bude v ní otevřeno muzeum duševního zdraví.

Budova psychiatrické léčebny ve státě Oregon, kde se natáčel film Přelet nad kukaččím hnízdem.

Bourání 125 let staré budovy bylo zahájeno v pondělí. Na jejím místě vyroste do roku 2011 nový nemocniční komplex s kapacitou 620 lůžek. Část budovy a mramorové umyvadlo na hydroterapii, se kterým vyrazil náčelník Bromden v památné scéně zamřížované okno, budou zachovány. "Je to něco, co si mnozí lidé z filmu pamatují," řekla mluvčí nemocnice Patricia Feenyová. Filmoví producenti věnovali nemocnici slavné umyvadlo s různými kohouty a potrubím. V současnosti je vystaveno před kanceláří ředitele nemocnice.

Román Kena Keseyho z roku 1962, podle kterého Forman svůj film roku 1975 natočil, je fikcí. Realita oregonského rozpadajícího se a přelidněného psychiatrického oddělení jej však začala postupně připomínat. Mezi další rekvizity, jež budou vystaveny v plánovaném muzeu, patří vana, kterou používala postava ztvárněná Dannym DeVitem, a velké koště, které nosil náčelník Bromden v celém filmu.

Ředitel nemocnice Roy Orr ale připomíná, že dodnes neexistuje shoda na tom, jestli Přelet nad kukaččím hnízdem pomohl propagaci problematiky duševně nemocných, nebo zda šlo o přehnané ztvárnění brutality ve státních psychiatrických zařízeních.

Přelet nad kukaččím hnízdem:

Autoři: ČTK, Lidovky.cz