130 let

Michael Palin | foto: Ondřej Němec, Lidové noviny

Zákulisí Monty Python. Britská národní knihovna zveřejní Palinovy poznámkové bloky

Kultura
  •   14:00
Michael Palin, kreativní mozek britského komediálního uskupení Monty Python, daroval Britské národní knihovně padesát poznámkových zápisníku mapujících dvacet dva let. Jsou v nich poznámky ke známým dílům uskupení i dosud neznámé skeče. Knihovna je plánuje zveřejnit.

Létající cirkus, Smysl života, Život Briana nebo třeba Svatý grál. To je jen ochutnávka několika známých děl komediální skupiny Monty Python. Na všech spolupracoval Michael Palin, jeden z komediální šestice a zároveň zakládající člen skupiny. Všechna tato díla vznikala v jeho poznámkových blocích. Ty se teď Palin Rozhodl věnovat Britské národní knihovně (British Library).

Padesát zápisníků mapuje dvacet dva let uskupení Monty Python z let 1965 až 1987. Jsou plné poznámek ke známým dílům i nerealizovaných skečů. Knihovna je po digitalizaci zpřístupní veřejnosti. Kromě toho ale bloky obsahují i poznámky z Palinova osobního života. „Trošku se teď stydím. Původně jsem chtěl jít do nějaké malé knihovny, třeba v místě, kde bydlím, jestli by ty poznámky nechtěli,“ přiznal Palin deníku The Guardian. „Jsem rád, že se to zveřejní a můžou to vidět i budoucí generace. Alespoň budou vědět, že nemají opakovat moje chyby,“ dodává s humorem Palin.

Skupina Monty Python přivedla na televizní obrazovky něco totálně jiného...
Monty Python se vrátí. V červenci 2014 zahrají živě před svými fanoušky.

Rachel Foss, vedoucí oddělení rukopisů z Britské národní knihovny, pro The Guardian řekla: „Monty Python měli nepřekonatelný vliv na britskou komedii jako žánr. Je zajímavé vidět, jak vznikaly některé skeče, které si publikum zamilovalo. Často první návrh vypadal úplně jinak, vidíte to zadrhávání se a postupné vybrušování díla.“

Monty Python

Britské komediální uskupení založené v roce 1969. Mezi jeho členy patří Michael Palin, John Cleese, Graham Chapman, Eric Idle, Terry Gilliam a Terry Jones.