130 let
Americká herečka Julia Roberts.

Americká herečka Julia Roberts. | foto: Reuters

Zlatá malina si servítky nebere. Na anticenu jsou nominováni i oscaroví herci

Kultura
  •   16:30
Komedie z oblasti módního průmyslu Zoolander 2 a snímek o střetu komiksových superhrdinů Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti získaly letos nejvíc nominací na filmovou anticenu Zlatá malina. Mezi nominovanými v hereckých kategoriích jsou i držitelé Oscarů z minulých let Robert De Niro, Ben Affleck či Julia Robertsová. Nositele Zlaté maliny za nejhorší film a za nejhorší režisérský a herecký výkon porota oznámí 25. února, uvedla agentura AP.

Satirický snímek Zoolander 2 režírovaný Benem Stillerem, který přišel patnáct let po prvním dílu a který se stal propadákem, si připsal nominací na Zlatou malinu hned devět, včetně těch pro nejhorší film a pro nejhoršího režiséra.

S osmi nominacemi skončil těsně na druhém místě snímek Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti, který rovněž aspiruje na anticenu v kategorii nejhorší film či nejhorší scénář. Za nejhorší herecký výkon je nominován Ben Affleck, který si ve filmu zahrál Batmana. Kritici snímek ztrhali, diváky ale neodradili a celosvětové tržby už přesáhly 870 milionů dolarů, napsala agentura Reuters.

Mezi dalšími nominovanými v kategorii nejhorší film je komedie Děda je lotr s Robertem de Nirem, akční Den nezávislosti: Nový útok, fantasy Bohové Egypta a dokumentární snímek Hillary’s America: The Secret History of the Democratic Party (Amerika podle Hillary aneb Tajné dějiny Demokratické strany).

Anticenu Zlatá malina dostala Twilight sága: Úsvit 2. část

Řada nominovaných jsou obecně uznávaní herci, jako například Julia Robertsová nominována na nejhorší herečku za svou roli v romantické komedii Svátek matek či v mužské kategorii Johnny Depp za snímek Alenka v říši divů: Za zrcadlem.

Maliny začaly být udělovány v roce 1980 jako protipól filmových Oscarů, v jejichž předvečer se tyto anticeny udělují. Vítězové si ale většinou ocenění nepřevezmou. Také nominace na Zlaté maliny předcházejí vyhlášení oscarových nominací.

zdroj: www.youtube.com
Autor: ČTK