Neděle 19. května 2024, svátek má Ivo
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Zloděj ukradl hudební nástroj za více než 30 milionů. Z lupu se ale dlouho netěšil

Kultura

  16:00
PAŘÍŽ - Ophélii Gaillardovou, francouzskou hvězdu vážné hudby, ohrožoval zloděj nožem. Kromě mobilu ji odcizil půjčené cello z 18. století od italského mistra Goffrilera. Policie pachatele po dvou dnech vypátrala a nástroj vrátila zpět cellistce.

Francouzká cellistka Ophélie Gaillard. foto: opheliegaillard.com

Zloděj si na Ophélii Gaillardovou počkal před jejím domem v Paříži ve čtvrtek večer. Sólistka vypověděla policii, že na ni zloděj mířil nožem a donutil ji vydat mu drahý hudební nástroj a také mobilní telefon. Následně z místa utekl.

Pět let povede Českou filharmonii. Hudba je v genech Čechů, říká šéfdirigent Byčkov

„Pomozte mi! Dnes večer mi ukradli cello. Bylo v temně rudém cestovním pouzdru,“ napsala zoufalá hudebnice na svůj Facebook a přidala fotky nástroje. Zmíněné cello vyrobil Francesco Goffriller, benátský výrobce hudebních nástrojů. Zloděj šel pravděpodobně najisto - hodnota cella byla odhadnuta na 1,3 miliony eur (téměř 33 milionů korun). Nástroj Gaillardové zapůjčila francouzská banka CIC. Velkou hodnotu měl i smyčec, který byl ještě starší než cello samotné a vyrobil ho Jean-Marie Persoit, slavný francouzský smyčcař.

Drama má ale šťastný konec. Policie zloděje za dva dny vypátrala ve městě Pantin v severovýchodní části metropolitní oblasti Paříže. Gaillardová svůj nástroj dostala neporušený zpět a na sociálních sítích poděkovala všem zúčastněným při pátrání.

V roce 2003 byla Gaillardová byla porotou Francouzkých cen klasické hudby (French Classical Music Awards) vyhlášena nejlepší sólistkou.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!