130 let
Srovnání běžného a geneticky upraveného lososa

Srovnání běžného a geneticky upraveného lososa

Dnes v LN

Na talíře připlouvá obří losos. Jenomže je to ryba geneticky upravená

Věda
  •   9:05
PRAHA - Losos jako ze superreklamy. Roste dvakrát rychleji, lépe využívá potravu, takže na kilo masa méně sežere a vydává i méně odpadních látek. Jeho chov je levnější a šetrnější k životnímu prostředí.

Takovými parametry se může pochlubit losos AquAdvantage. Za uvedené vlastnosti vděčí pozměněné genetické výbavě, do které zasáhli vědci. A od Nového roku je ve Spojených státech povoleno prodávat obřího lososa a pochutnávat si na něm.

Rok 2010 v obrazech

Jde o prvního geneticky modifikovaného živočicha schváleného jako potravina. Jenomže to, co je v Americe považováno za událost roku, v zemích Evropské unie patrně narazí. Dá se předpokládat, že žádost o povolení dovozu masa z geneticky modifikovaného lososa bude v Bruselu velmi přísně posuzována. Ryby jsou totiž z ekologického hlediska považovány za potenciálně nejrizikovější geneticky modifikovaná zvířata.

Více informací o geneticky upravené rybě čtěte v úterním vydání deníku

Autor: Jaroslav Petr