130 let

Žvýkačka proti rakovině | foto: Reprofoto

Žvýkačkou proti rakovině

Věda
  •   14:16
Praha - Osvěžuje dech, bojuje proti zubnímu kazu a chrání proti rakovině. Taková reklama je snem všech výrobců žvýkaček. Pokud se povede dotáhnout do konce vynález Mikka Salaspury a Marttiho Marvoly z helsinské univerzity, může se podobný slogan skutečně do reklam dostat.
A jako ve většině podobných chvalozpěvů na výrobky i tady by zazněla polopravda. Vynález finských vědců nechrání proti všem druhům rakoviny, „jen“ zmírňuje negativní následky kouření a konzumace alkoholu.

Převratná žvýkačka obsahuje látku zvanou cystein, která ústní dutinu „vyčistí“ od acetaldehydu. Tato chemikálie je spojována s rakovinou jícnu, žaludku i ústní dutiny. Hladinu acetaldehydu v ústech a v horní části zažívacího ústrojí zvyšuje jak kouření, tak požívání alkoholických nápojů.

Samotné podávání cysteinových tablet žádoucí efekt nepřinese. „Cystein obsažený v jídle se za normálních okolností uvolní v tenkém střevě,“ řekl Mikka Salaspuro časopisu Nature. „Ale to už je pozdě. Je potřeba, aby byl už ve slinách nebo v žaludku.“ Ideální dávkování Žvýkačka doručí cystein tam, kde je potřeba. I tempo, kterým se účinná látka uvolňuje, je z hlediska prevence ideální. Myšlenku finští odborníci prezentovali na mezinárodním kongresu zaměřeném na rakovinu ústní dutiny, který proběhl v italském městě Grado. Žvýkačku vyvíjí finská společnost Biohit. Výroba je údajně velmi snadná.

Zdravotníci upozorňují, že žvýkačka nemůže nahradit zdravou životosprávu. Nejlepším způsobem, jak se vyhnout rakovině, je prostě nekouřit. Acetaldehyd je totiž jen jednou z mnoha škodlivých chemikálií, které během spalování tabáku vznikají. A žvýkačka samozřejmě nemůže mít vůbec žádný vliv na poškození, které při kouření utrpí plíce.
Autoři: Lidové noviny