Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Podzim s brokolicí. Přinášíme pět jednoduchých receptů

Jídlo

  10:31
Kyselina listová, vláknina a vitamin C. To jsou hlavní přednosti brokolice. Navíc obsahuje B-karoten, který je známý jako bojovník s nádory. Konzumace brokolice také podporuje látkovou výměnu a povzbuzuje imunitní systém. Je proto dobré zařadit ji do jídelníčku. A jak ji připravit? Server Lidovk.ycz přináší pět jednoduchých receptů.

Brokolice (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Brokolicový nákyp
Ingredience na 2 muffinové formičky

  • 70 g brokolice
  • 70 ml smetany
  • 1 vejce
  • 35 g sýra (25 dovnitř a 10 na posypání)
  • 1 jarní cibulka
  • 2 plátky slaniny
  • 15 g másla
  • 20 g hrášku
  • 10 g hladké mouky
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • pepř
  • čerstvé bylinky (petrželka, pažitka, estragon a podobně)

Předvaříme brokolici - zhruba 10 minut (malé růžičky) - přecedíme a dáme do mísy.
Na rozehřátém másle na pánvi osmahneme nakrájenou jarní cibulku, slaninu, a chléb. Vše přidáme do mísy a k tomu smetanu, nastrouhaný sýr, muškátový oříšek, žloutek, hrášek a trošku mouky. Našleháme sníh z bílku, přidáme a jemně promícháme. Přidáme nasekané čerstvé bylinky dle chuti. Formičky vymažeme máslem a vysypeme moukou, přidáme směs a posypeme sýrem. Pečeme na 180 stupňů, asi 20 minut do zlatova.

PSALI JSME:

Brokolicová polévka

  • brokolice
  • 2 středně velké cibule
  • olej
  • 2 brambory
  • 1 litr vody
  • 150 ml smetany na vaření
  • sůl
  • pepř
Brokolicová polévka

Na oleji dozlatova osmahneme cibulku (v hrnci), přidáme na kostky nakrájené brambory a za občasného míchání ještě chvíli „smažíme“. Dále osolíme a opepříme, zalijeme vodou, přidáme kostku zeleninového bujónu a necháme na mírném ohni vařit. Poté rozdělíme brokolici na stonek a růžičky. Stonek pokrájíme a vložíme do vody, ve které ho 15 až 20 minut povaříme do změknutí. Jakmile se tak stane, přilijeme smetanu, promícháme a opatrně rozmixujeme. Zbytek brokolice krátce povaříme v osolené vodě, poté přidáme do polévky a povaříme ještě 2 minuty. V případě potřeby ještě dochutíme solí, pepřem a rychlá brokolicová polévka je připravena.

Zapečená brokolice se sýrem a bramborami

  • cca 150 g strouhaného sýra (kdo má rád více, může si množství upravit)
  • 4 až 5 větších brambor
  • 1 středně velká brokolice
  • 4 stroužky česneku
  • malá červená cibule
  • 1 vejce
  • sůl
  • pepř
  • pažitka
  • trocha olivového oleje
  • 150 ml smetany ke šlehání

Omytou a nakrájenou brokolici lehce povaříme, přibližně 5 minut, aby byla polotvrdá. Stejně uvaříme na kolečka nakrájené brambory, nesmí být úplně měkké. V misce si poté rozmícháme smetanu s vajíčkem, ochutíme solí, pepřem a přidáme prolisovaný česnek. Jakmile máme všechno připravené, vymažeme zapékací mísu olejem a cibuli si nakrájíme na tenká kolečka. Poté střídavě klademe vrstvu brambor, brokolice, cibule a zasypeme sýrem. Vrchní vrstvu by měla tvořit už jen brokolice. Poté zalijeme připravenou smetanou a nakonec opět přidáme sýr. Pečeme v trubě vyhřáté na 180 °C přibližně 20 minut. Na talíři pokrm posypeme a dozdobíme nadrobno nakrájenou pažitkou.

Brokolice - ilustrační foto.

Brokolicové karbanátky
Dáme podusit v osolené vodě půlku brokolice (nakrájenou na kousky), 5 větších mrkví (nastrouhaných na proužky) a kousek bílého zelí (nastrouhané na proužky). Po povaření vše pomačkáme, osolíme, opepříme, můžeme přidat i jiné, námi oblíbené, koření, přidáme dvě vejce, trochu strouhanky, nastrouhaný tvrdý sýr (lze i bez něj) a tvoříme karbanátky, které potom osmahneme buď na pánvi nebo v opečeme v troubě. Podáváme s vařeným bramborem nebo zeleninovým salátem.

Špaldové kroupy s brokolicí

  • 250g špaldových krup
  • brokolice (stačí polovina)
  • 50 g anglické slaniny
  • červená paprička (podle chuti i pálivá)
  • olej
  • cibule
  • česnek
  • sůl,
  • na dochucení bylinky – bazalka, dobromysl, tymián

Dáme vařit špaldové kroupy, zvlášť uvaříme brokolici. Mezitím na pánvi na oleji necháme zesklovatět cibulku, na ní osmahneme na kousky pokrájenou anglickou slaninu (až pustí tuk), přihodíme na kousky nasekaný česnek, papričku, osolíme, podlijeme trochou vody z brokolice a chvíli necháme spolu podusit. Přidáme vařenou brokolici, pokrájenou na kousky (ideální  zachovat růžičky). Promícháme s vařenými špaldovými kroupami a dochutíme bylinkami, prohřejeme. (Můžeme při podávání posypat strouhaným sýrem - eidamem  nebo rozdrobenou nivou.)

Recepty zaslali čtenáři serveru Lidovky.cz v rámci soutěže o knihu Jezte česky.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!