Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Americké brusinky dobývají Evropu

Jídlo

  7:00
V kombinaci se zvěřinou, drůbeží, sýry, dezerty, v kompotech, zmrzlinách a koktejlech se výtečně uplatní americké či kanadské brusinky, které si stále více získávají evropský trh. Zářivě červené plody o velikosti oliv jsou známé díky blahodárnému vlivu na lidský organismus.

Americké brusinky foto: Shutterstock

Využívají se čerstvé i sušené, ve formě prášku, želé a omáček. Neobejde se bez nich tradiční krocan, který patří k oslavě Dne díkuvzdání v USA.

Na českou svíčkou

Výtečně ale doplní také českou svíčkovou a hodí se i k letním grilovaným pokrmům. "Byť jsou americké, patří brusinky k české kuchyni. Dochutí srnčí řízek nebo omáčku ke zvěřině. Dobré jsou pro dezerty, brusinkové koláče, bublaniny, panacotu či pudink," říká šéfkuchař Radek Šubrt z pražské restaurace Amade. Podle něho jde o zajímavý produkt, který pokrm může zajímavě ochutit, ale také ozdobit.

Čtěte také:

Ve své praxi využívá Šubrt zejména sušené brusinky. "Nakládáme je do portského vína, aby se s nimi mohlo lépe pracovat," uvedl. Hodí se pro přípravu jednoduchých pokrmů, ale i složitějších omáček ke kančímu, dančímu a jelenímu masu. "Trvá to ale delší dobu. Jídlo se musí vařit až čtyři hodiny," uvedl.

Brusinky, které se pěstují zejména na severu Spojených států a v Kanadě, si mohou zájemci dopřát jako čerstvé plody, které jsou k mání většinou na podzim, v sušeném stavu nebo jako šťávu. Na rozdíl od evropských jsou výrazně větší a vyznačují se větším množstvím dužiny. Alternativou je také klikva, která roste zejména ve východní Evropě, Rusku a v severní Asii.

Brusinkový koláč

Brusinky "léčí"

"Brusinky obsahují látky, které preventivně působí proti zánětu ledvin a onemocnění močového měchýře a močových cest. Mají silné antibakteriální účinky a blokují uchycení bakterií. Je to přírodní protizánětlivý prostředek," řekl Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy. Uvedl, že prospěšné jsou čerstvé i sušené a vhodné jsou i extrakty a ovocné šťávy.

Podle Suchánka se pro zdravotní účely více využívají americké či kanadské spíše než evropské brusinky. Zdůraznil však, že jde o potravinový doplněk, který je účinný pouze jako preventivní prostředek. "Pokud je člověk infekcí postižen, pouze borůvky či brusinky mu nepomohou. Léčivu se nevyrovnají. Mohou ale preventivně pomoci lidem náchylným k pravidelným infekcím močových cest," dodal.

Co možná nevíte o brusinkách:

Pro původní americké obyvatelstvo byly brusinky lékem a zároveň potravinou.

Už před 300 lety užívali Indiáni bobule ke zmírňování bolestí a hojení ran.

Nyní se využívají k předcházení infekcím močových cest.

Má se zároveň za to, že brusinky příznivě působí na dásně, zpevňují stěny žaludeční sliznice a napomáhat by mohly i zdravému chodu srdce. Díky vysokému obsahu antioxidantů prý také chrání buňky před volnými radikály, způsobujícími arterosklerózu, revmatická onemocnění či ochabnutí organismu.

Zamrazit, usušit? Bez problému

Kvalitu si mohou brusinky dlouhodobě zachovat v chlazeném či mrazeném stavu. Sušené se pak hodí jako chuťovka mezi hlavními jídly, v müsli a jogurtu nebo k čerstvému ovoci. Výtečné jsou podle znalců do pečených dezertů.

Americké brusinky

Spolu s kořením, jako je vanilka a skořice se využívají do jablečných koláčů či muffinů z vlašských ořechů a krémových vaflí. Díky lehké sladkosti a intenzivní ovocné chuti se v koktejlech kombinují s vodkou, rumem, likérem či šampaňským. V létě jsou pak dobrou ingrediencí pro dochucení minerální vody a šťávy.

Autoři: ,