Pátek 24. května 2024, svátek má Jana
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Arabská kuchyně: na vepřové zapomeňte

Jídlo

  8:00
Zatímco u nás převažuje pod představou nedělního oběda stále vepřové maso, u Arabů byste s ním nepochodili. Ale to neznamená, že se v orientu vaří méně chutně. Arabská kuchyně skrývá lahůdky pod prapodivnými názvy jako hummus, soosí nebo faláfel.

Humus můžeme podávat nejen s česnekovo-petrželovým dipem, ale i s míchaným salátem nebo s vařenou cizrnou zalitou olivovým olejem s citronem.

Základy arabské kuchyně

Maso - vepřové maso v arabské kuchyni nenajdete. Je pro muslimy zapovězeno koránem jako nečisté. Že je to pro Čechy vykrmené vepřo-knedlo-zelovou dietou nepředstavitelné? I bez vepřového masa však není arabská kuchyně o nic chudší. Vynikající jídla se totiž dají vykouzlit s masem kuřecím či skopovým. Obzvláště ze skopového umí arabská kuchařka vykouzlit velmi lahodné speciality. Tady totiž neplatí zažitý mýtus, že skopové se vždycky pozná po čichu.

-

Chléb - Na křupavou kůrku vypečeného bochníku v arabských zemích nenarazíte. Chléb tu má totiž poněkud placatější podobu. Placky všech chutí, vůní i velikostí jsou základem všech příloh. Placky mohou být z těsta kynutého i nekynutého. Vyrábí se v tradičních pecích, ale i v moderních pekárnách. Často slouží i k nabírání pokrmu místo příboru.

Čtěte také:

Koření - Gurmánský zížitek začíná v arabských zemích často již na tržišti. Správný trh s kořením hýří všemi barvami i vůněmi. Prodejci se přímo předhání v tom, kdo lépe vystaví své zboží. Výjimkou tedy nejsou ani desítky centimetrů vysoké pestrobarevné homole toho nejvoňavějšího koření. Jen pozor na názvy. Často se požívají názvy krajové.

Hummus.

Sladkosti - Sladkosti jsou od slova sladké. Arabské cukrovinky jsou ve sladkosti nepřekonatelné. U nás je asi nejznámější turecký med, ale zákusků je v arabské kuchyni mnohem více. Nejčastějšími přísadami je med a různé druhy oříšků a mandlí.

Recepty na arabské speciality

Pro zobrazení receptu klikněte na název speciality

Faláfel - smažené cizrnové "karbanátky" v chlebové placce

Soosí - arabský chleba s cibulkou a vejci

Hummus - cizrnová pasta, nejčastěji podávaná jako předkrm

Bílá rýže - tradiční příloha s netradičním kořením

Jehněčí maso - Je doma v kuchyni každé arabské země. Tady je v jemenské variantě

Šafůd- tradiční jemenský předkrm. Kukuřično-obilná kynutá placka s jogurtem a bylinkami

Zahawak- rajčatová omáčka

Chubs - jedna z mnoha variant chlebových placek.


Znáte nějaký dobrý nebo osvědčený recept z arabské nebo jiné exotické kuchyně? Pošlete ho do redakce cestovatelského serveru HedvabnaStezka.cz, aby ho mohli vyzkoušet i ostatní čtenáři.

Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...