Čtvrtek 26. května 2022, svátek má Filip
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Bolestné ztráty na tržbách. Rozvážkové služby podnikům příliš nepomáhají, říká majitelka bistra

Jídlo

  5:30
Tereza Sekyrová pracovala dlouhou dobu pro cateringové služby, v roce 2019 se rozhodla, že si otevře vlastní bistro a vsadila na závitky všeho druhu. Současná situace ale její podnikaní decimuje. „Fungujeme dle možností a momentální situace - máme okénko a vytvořili jsme i vlastní e-shop s možností dovážky do osmi zón po celé Praze a také rozvážíme přes službu Wolt. Rozvozy ale pro podniky nejsou finančně příliš výhodné, firma si bere okolo 30 procent z ceny, kterou zákazník zaplatí, a v té musí už být započítána i cena obalu,“ říká v rozhovoru pro server Lidovky.cz.

Tereza Sekyrová foto: Dominika Pokludová

Lidovky.cz: V roce 2019 jste si otevřela na Letné bistro zaměřené na moderně pojatou asijskou klasiku. Vaší specialitou jsou především letní závitky. Proč padla volba na ně?
Léta jsem pracovala v cateringu, kde jsem měla možnost poznat snad všechny chutě světa - asijská kuchyně mi ale k srdci přirostla nejvíc. Po návštěvě Vietnamu a díky zdejší vietnamské minoritě, padla volba právě na závitky. Možnosti kombinací jednotlivých surovin jsou takřka neomezené a právě kreativita je to, co mě u přípravy závitků baví nejvíc.

Bowls
Tereza Sekyrová

Lidovky.cz: Kvůli koronaviru jste ale bistro velmi brzy musela zavřít. Jak v současné době fungujete? Děláte vlastní rozvor, máte
okénko?
Fungujeme podle možností a momentální situace - máme okénko a vytvořili jsme i vlastní e-shop s možností dovážky do osmi zón po celé Praze a také rozvážíme přes službu Wolt.

Lidovky.cz: Jak spolupráce s Woltem funguje? Vyplatí se malým podnikům?
Rozvozy přes Wolt nejsou pro podniky finančně příliš výhodné, firma si bere okolo 30 procent z ceny, kterou zákazník zaplatí, a v té musí už být započítána i cena obalu. V současné situaci, kdy podniky obecně bojují o přežití, jsou to bolestné ztráty na tržbách. Právě kvůli tomu jsme vytvořili vlastní e-shop, kde rozvážíme sami. Zákazník ušetří a my vyděláme trochu víc.

Lidovky.cz: Dosáhla jste jako relativně nově otevřený podnik na státní dotace?
Musím přiznat, že systém dotací a jeho vyplnění je uživatelsky poměrně komplikované a při odesílání vyplněné žádosti mi systém nesčetněkrát nefungoval. Bylo pro mě tedy snazší požádat si o dotace jako OSVČ.

Lidovky.cz: S interiérem vám pomáhala sestra archcitektka, pomáhá vám v současné době i s přípravou jídla?

V nabídce má Závitkárna nepřeberné množství druhů

Sestra je jako architektka poměrně úspěšná a tudíž i časově vytížená. Myslím, že by ji prosba o pomoc v tomto směru upřímně pobavila. Pomáhá mi tedy spíše například s takzvaným tastingem, tedy s ochutnávkami nových receptur a variací, na kterých pracuji.

Lidovky.cz: S čím vším závitky děláte?
V každém závitku jsou jako základ mladé klíčky bohaté na vitaminy, dále velké množství špenátu a různé druhy oříšků plus tenké rýžové nudle. Jako hlavní ingredience pak používáme čerstvé kvalitní ovoce a zeleninu, kterou nakládáme a fermentujeme. Najdete u nás ale i závitky s uzenými rybami, krevetami či rostlinnou bílkovinou. Všechny párujeme s domácími dipy, které sladíme pouze javorovým sirupem.

Lidovky.cz: Nesoustředíte se ale pouze na závitky, děláte také oblíbené poké bowls. Jak si vysvětlujete oblíbenost tohoto pokrmu?
Bowls představují velmi pestré a vyvážené jídlo, kde si v podstatě každý najde své oblíbené chutě a díky dipům, které dáváme zvlášť, si je každý upraví individuálně - dle svých preferencí. V neposlední řadě jsou naše bowls i krásné na pohled. Ne nadarmo se říká, že jíte i očima.

Lidovky.cz: Myslíte, že váš podnik pandemii koronaviru a restrikce s ním spojené, přežije?
Myslím a pevně doufám, že ano. Za poměrně krátkou dobu jsme si vybudovali stálou klientelu, za kterou jsem moc vděčná. Děláme čerstvé a hodně zdravé jídlo, které je chuťově poměrně výrazné. V současné situaci je přitom po zdravé stravě velká poptávka a troufám si tvrdit, že se ještě zvýší.

Lidovky.cz: Čeho se nejvíce obáváte?
Obávám se, aby strach v lidech, který současná situace způsobila, netrval moc dlouho. Chybí mi hosté v bistru, komunikace s nimi, jejich zpětná vazba. Chybí mi i kultura a cestování spojené s objevováním nových receptů.

Lidovky.cz: Myslíte si, že vláda současnou krizi zvládá dobře?
Nejsem odborník, ale myslím, že větší důvěra v naší společnost a rozumně nastavená pravidla pro návštěvu restaurací a kulturních akcí by byla na místě. Vzniká zde ekonomická katastrofa – mnoho segmentů tímto kompletním uzavřením trpí a bude se vzpamatovávat hodně dlouho.

Autor:

V předdůchodu si odpočinu a pak se uvidí. Možnost, o které se moc neví

Premium Má do penze pět let a je v předdůchodu na tři roky. Na víc totiž nemá naspořeno. Že to nejde? Ale ano. Legislativa to...

Mami, ty se uzdravíš! Jana Vránová o synově cestě do NHL i boji s rakovinou

Premium Před sedmi lety si prožila peklo. Bojovala s rakovinou lymfatických uzlin a nevěděla, jak to synovi, hrajícímu tehdy...

Půst, občas večeře, čtyři kávy denně. Jak jíst podle výživového poradce Havlíčka

Premium Strava ovlivňuje nejen naši váhu či kondici, ale i náladu a zdravotní stav. Ostatně až dvě třetiny všech nemocí mají...

Mohlo by vás zajímat