Neděle 26. června 2022, svátek má Adriana
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Brněnské Leporelo+: svěží interiér, skvělé jídlo

Jídlo

  15:00
Jedinečnou možnost nasytit ducha i tělo nabízí brněnský Dům umění. Díky kompletní rekonstrukci v jeho suterénu vznikla nová restaurace se zajímavým konceptem a spoustou sympatických detailů. Doufejme, že Leporelo+ udrží laťku tak vysoko, jak ji hned po startu nastavilo.

Grilované kachní prso s variací na béarnskou omáčku foto: Michal Sänger

Mít restauraci v parku a zároveň v centru města je skvělá kombinace. Cesta, kterou musí podstoupit hosté brněnského Leporela+, ale dává tušit, že původní návrh budovy s restaurací vůbec nepočítal. Musíte použít zadní vstup do suterénu, projít dvakrát zahnutou chodbou – a to ve vás snadno vyvolá pocit, že vcházíte služebním vchodem, který spíš než do restaurace vede třeba do kotelny. Při první návštěvě je tedy s touto okolností potřeba počítat a zároveň informovat i přátele. Těm totiž návštěvu tohoto podniku velmi pravděpodobně doporučíte.

Leporelo +. Na konci temné suterénní chodby čeká na hosta svěží, designově ošetřený interiér restaurace

Zahrádka k posezení i k piknikovému poležení
Relativně složitý, temný vstup kontrastuje s jednoduchostí a světlostí samotné restaurace, která díky francouzským oknům a orientaci na jih úspěšně odvrátila možné riziko tmavého sklepního prostoru. Prvním sympatickým detailem je netradiční travnatá zahrádka, která je pod úrovní okolního terénu. U jídla si v ní můžete nejen posedět, ale třeba i poležet na piknikové dece, kterou mají v restauraci k zapůjčení. Dále je samozřejmě potřeba pochválit nekuřácký interiér, kterému bylo po designové stránce věnováno dostatek pozornosti – což by ostatně leckdo od podniku sídlícího v Domě umění očekával.

Hlavní pozornost jsem ovšem věnoval jídlu. Na svých webových stránkách – mimochodem, mnoho potenciálních zákazníků by určitě uvítalo anglickou verzi – Leporelo+ informuje poněkud vágně o orientaci na mezinárodní kuchyni, naštěstí s důrazem na čerstvost a kvalitu surovin. Optimista zajásá, že bude při každé návštěvě překvapován aktuální nabídkou, pro pesimistu to naopak znamená, že pokud mu něco chutnalo, nikdy příště si to už třeba nezopakuje. Osobně bych uvítal jasnější zaměření kuchyně a třeba jedno nebo dvě sezonní jídla, která budou v nabídce stabilně a kuchařem dovedená k dokonalosti.

Leporelo+, hodnocení

O aktuálním menu informuje kromě webu i menší tabule venku a větší uvnitř, ovšem skutečný stav se nakonec dozvíte až od obsluhy. Ta nás při každé návštěvě vždy informovala, že některá jídla už nejsou. Při první návštěvě jsme vyzkoušeli zdejší polední menu. Nabízí tři chody za 95 korun a v našem případě to byl skvěle naložený hermelín s jejich vlastním pečivem, rajčatová (nikoliv protlaková nebo třeba instantní) polévka a Spaghetti con Gamberetti. Kombinace špaget, krevet, trochy rajčatové omáčky a parmezánu byla nejslabším jídlem – obecně si ovšem myslím, že kombinace mořských plodů a sýra nefunguje.

Rajčatová polévka

Co naopak fungovalo dokonale, byla smažená zeleninová jarní rolka s pikantním dipem za 69 korun a parfait z černého rybízu za 49 korun. Kromě rybízové smetanové zmrzliny dokonale osvěžila i jejich domácí bezinková limonáda – půllitr jen za 23 korun včetně bezových květů!

Vegetariánská spring roll

Bez bezové limonády se neobešel ani sobotní oběd. Opět jsme byli konfrontováni s absencí některých jídel, takže mi nezbývá než pogratulovat těm, kteří stihli ochutnat třistagramový rumpsteak. Naštěstí pražma na grilu za 219 korun, podávaná jen s olivovým olejem a zdejším skvělým pečivem, byla pro horké poledne asi nejlepší volbou.

Domácí bezinková limonáda

Velmi příjemně mě překvapilo, že mi vzhledem k počasí byla nabídnuta možnost zvolit si ke grilovaným kachním prsům, původně s čokoládovou omáčkou, omáčku dle vlastního výběru. Chtěl jsem tedy béarnskou, jenže neměli zrovna čerstvý estragon, a tak jsme se domluvili na variaci s použitím jiných bylinek. Stejně jako u ryby výsledek neměl chybu. Filírované maso bylo propečené přesně do růžova a octem, šalotkou a bylinkami dochucená žloutková omáčka byla krásně lehká. Spolu s přílohou, grilovanou bramborou, šlo o jídlo celkem za 214 korun, což je skvělá cena.

Pražma na grilu

Luxusní předkrmy i zákusky
Zbývalo vyzkoušet ještě něco z předkrmů a ověřit nadprůměrnou kvalitu dezertů. Luxusní provedení husí játrové paštiky, torchon z foie gras, stálo 129 korun a na slunci venku na zahrádce se tučná játra vytvarovaná do válečku téměř rozpouštěla. Poměrně drahá a způsobem výroby i kontroverzní delikatesa by si na talíři zasloužila doplnit něčím sladkým, třeba domácí zavařeninou, jinak šlo opět o povedený exkurz do světové gastronomie.

Torchon z foie gras

Nabídku vína bych čekal širší a informačně bohatší. Mezi asi jen desítkou vín jsem si vybral francouzské Caprice de Colombelle, nabízené i na skleničku, 1 dcl za 33 korun. Potěšil jak správný typ sklenice, tak zejména miniaturní dekantér, ve kterém bylo víno dopraveno na stůl. Vzhledem k tomu, že restaurace nefunguje ještě ani dva měsíce, lze doufat v rozšíření nabídky vín včetně zastoupení zajímavé regionální produkce.

Kávový dort s mascarpone

Co naopak zcela jistě žádné zlepšení nepotřebuje, je úroveň dezertů. To potvrdil také ořechovo-kávový dort s mascarpone za 79 korun. I přes použité mascarpone to byl velmi jemný dezert, zejména díky lehkému ořechovému korpusu. Zájemce o netradiční zážitky dostane šanci za 35 korun ochutnat zmrzlinu s příchutí wasabi, které bylo přítomno v množství větším než malém. Konzumace takové zmrzliny dokáže vehnat slzy do očí.

Wasabi zmrzlina

Čerstvě otevřené restauraci Leporelo+ nezbývá než pogratulovat ke skvělému startu a popřát mnoho sil a dovedností do budoucna. Kéž by se do každého parku v širším centru Brna nastěhoval alespoň jeden podobně skvělý podnik!

Autor:

Nadané děti mají společné rysy. Rodiče to někdy nepoznají, říká expert Mensy

Premium Pouhá dvě promile populace – tedy jenom jeden člověk z pěti set – má IQ vyšší než 150. Zhruba každý padesátý má přes...

Cesta do Chorvatska 2022: Jak projet rozkopané Slovinsko a tankovat v Maďarsku

Premium Dobrá zpráva pro dovolenkáře mířící autem na Jadran. Cesta byla letos hladká, na nejrychlejší trase přes Vídeň, Graz...

Ekonomie hlouposti: počet hlupáků „v oběhu“ je vyšší, než si myslíte

Premium Hloupí lidé patří ekonomicky k nejnebezpečnějším. Za hloupé je třeba považovat ty, kteří škodí druhým i sobě samým. V...

Právě čtete

      Mohlo by vás zajímat