Broskvový koláč
- 500 g cukru krupice
- 600 g bílého jogurtu
- 800 g hladké mouky (můžeme použít i bezlepkovou směs na pečení)
- broskve
- 4 vejce
- 2 ks kypřicího prášku
- 2 ks citronového cukru
- kůru z jednoho citronu
Ve velké šlehací míse si nejdříve ušleháme krupicový cukr a vajíčka. Po vyšlehání přidáme bílý jogurt, hladkou mouku, kypřicí prášek, kůru z citronu a citronový cukr. Směs následně pořádně zamícháme, aby vzniklo krásné vláčné těsto.
Poté si připravíme větší pekáček, který vysypeme hrubou moukou. Těsto rozprostřeme na pekáč a naskládáme na ně pokrájené broskve (můžeme použít i konzervované). Pečeme v předehřáté troubě na 190 stupňů přibližně 25 minut. Koláč průběžně kontrolujeme. Po upečení necháme vychladnout v pekáči a poté nakrájíme. Skladujeme v chladu a suchu.
Koláč podáváme posypaný moučkovým cukrem a můžeme přidat i domácí vyšlehanou smetanu a kousky nakrájených broskví. Broskve můžete podle toho, jak bude sezona postupovat, zaměnit za jakékoli jiné ovoce. Skvělé budou třeba lesní borůvky, ale i kyselkavý angrešt nebo odpeckované višně. Pokud chcete, aby byl moučník o něco zdravější, doporučuji pohrát si s množstvím cukru anebo použít náhražku. Totéž platí i o druhu použité mouky.