Pátek 30. července 2021, svátek má Bořivoj
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Česká firma přichází s burgerovým plátkem pro vegany, který neobsahuje sóju

Jídlo

  5:00
Neobsahuje sóju jako většina veganských pokrmů a je vyrobený z rostlinných složek obsahujících 19,9 gramů proteinů z fava fazolí a hrachu. Veganský burgerový plátek, který vyrábí česká firma, je bez sóji a bez lepku. Strukturou připomíná hovězí maso. Šťavnatost a barvu mu dodává šťáva z červené řepy.

Veganský burgerový plátek bez sóji a bez lepku strukturou připomíná hovězí maso, a to zejména při skousnutí. Šťavnatost a barvu mu dodává šťáva z červené řepy. foto: Instagram/Vegangrill

Firmu Vegangrill založila mladá česká dvojice Jakub Šimala a Veronika Kubičková, která dlouhodobě vyznává zdravý životní styl a uvědomuje si, že není na téhle planetě sama. „V dnešní době ekologických zátěží je zázrak, že se vyrábí produkt, který spotřebuje až o 99 procent méně vody, 93 procent méně půdy a vyprodukuje o 90 procent méně emisí než masové burgery,“ říkají zakladatelé značky. 

Veganský burgerový plátek bez sóji a bez lepku strukturou připomíná hovězí...

„Každým rokem přibývá lidí, kteří chtějí omezovat svou spotřebu živočišných produktů. Dle Ipsos je to letos až 28 procent. Je tedy skvělé, že i v České republice vznikají firmy, které přichází s novými a inovativními produkty, které jsou navíc šetrné k naší planetě. Když se mluví o udržitelnosti, lidé si vybaví spíše šetřiče vody v domácnosti a plátěné tašky. Přitom výměna jednoho hovězího burgeru za rostlinný ušetří přibližně tolik vody, jako kdybyste se nesprchovali celé dva měsíce. Zvolit rostlinnou variantu je jednoduchý krok, který zvládne díky novým produktům, jako je i tento, udělat každý, a to klidně několikrát denně,” říká předseda České veganské společnosti Martin Ranninger.

Díky pestrému složení má větší podíl bílkovin, vlákniny, méně sacharidů a tuků, než klasické alternativy masa. „Jeho chuť získáváme Maillardovou reakcí, což je proces, při kterém se základní aminokyseliny a cukry karamelizují a dávají pokrmu plnou chuť,“ popisuje Šimala. 

Autor:
Témata: Sója, Ipsos, Česko