13. června 2019 5:56 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Co si dávají velvyslanci, když je přepadne stesk po jejich kuchyni? Nechte se inspirovat

Šakšuka (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Šakšuka (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Hlad po domově v cizí zemi přepadne kdekoho. Jak to řeší ti, kteří žijí v Praze a zasteskne se jim po domově? Server Lidovky.cz oslovil velvyslance, kteří se podělili o tipy na restaurace, na svá oblíbená jídla, ale i o recepty. V prvním díle seriálu se dozvíte, kam si zajít na francouzské, izraelské a slovinské pokrmy.

Daniel Meron, velvyslanec Izraele

1. Izraelská kuchyně je směsicí všech možných blízkovýchodních kuchyní. Je proto velmi těžké ji specifikovat. Míst, kde umí připravit pravou izraelskou kuchyni, je v Česku velmi málo. Ale občas si rád zajdu například do bistra Paprika.

Izrael

2. Vždy si rád dám dobrý hummus, izraelský zeleninový salát a falafel. Když mám chuť na maso, objednávám si šavarmu. Izraelská kuchyně je založena na velkém množství čerstvé a kvalitní zeleniny a ovoce, což mám velmi rád.

3. Doporučil bych vám zkusit si doma udělat tradiční snídaňovou šakšuku. Je to taková blízkovýchodní obdoba vašeho leča a je stejně nenáročná na přípravu.

ŠAKŠUKA

Co budete potřebovat?

  • 4 vejce
  • 4-5 zralých rajčat (lze přidat i trochu krájených rajčat v konzervě, či rajčatového pyré)
  • menší červenou papriku
  • menší zelenou papriku
  • chilli papričku (nemusí být)
  • cibuli
  • cca 4 stroužky česneku (může být i více, pokud máte česnek rádi)
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • sladká paprika
  • římský kmín (kdo nemá jeho chuť rád, může nahradit obyčejným kmínem)
  • bylinky na posypání (hladkolistá petržel, koriandr)
  • trochu citronové šťávy a cukr

Všechnu zeleninu a cibuli si nakrájejte na drobné kostičky. Česnek nasekejte nebo rozmačkejte. V pánvi krátce osmahněte cibuli na olivovém oleji. Přidejte nakrájenou červenou i zelenou papriku a smažte, dokud paprika nezměkne.

Přidejte česnek, pepř, sladkou papriku, nasekanou chilli papričku a kmín. Promíchejte a přidejte nasekaná rajčata. Pokud jsou rajčata sušší, přidejte trochu konzervovaných nebo pasírovaných rajčat. Stáhněte teplotu a nechte šakšuku alespoň 20 minut pomalu probublávat, aby se vypařila přebytečná voda. Směs by měla být trochu sušší a tužší, než české lečo. Občas zamíchejte. Ochutnejte a podle chuti dosolte, případně dokořeňte. Pokud děláte šakšuku z nepříliš chuťově výrazné odrůdy rajčat, přidejte trochu cukru a citronové šťávy. 

Nakonec vytvořte ve směsi 4 důlky, do kterých rozklepněte vajíčka. Nechte ještě cca 10 minut dusit pod pokličkou. Bílky by měly být tuhé a žloutek by měl zůstat částečně tekutý. Před servírováním posypte bylinkami. Šakšuka se servíruje přímo z pánve postavené doprostřed stolu. Servírujte s čerstvým chlebem, který namáčejte do omáčky.

Šakšuka (ilustrační foto)

Šakšuka (ilustrační foto)

Alena Pecháčková

Autor

Alena Pecháčkováalena.pechackova@lidovky.czČlánky

VIDEO: Tři recepty na jednoduché pudinkové dorty
VIDEO: Tři recepty na jednoduché pudinkové dorty

Pudink v hrníčku je klasika, zkuste z něj ale vykouzlit ještě větší dobroty. Co třeba tříbarevnou bábovku, koláčky v zapékací misce anebo dort, kterým okouzlíte na každé dětské oslavě.