Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Speciality evropských kuchyní: Ochutnejte bifteki, radí Řek

Jídlo

  6:53
Olivový olej, oregano, sýr feta, kozí maso a tradiční tzatziky. To však nejsou jediné poklady řecké kuchyně. Oblíbený je také gyros či sladká baklava. Středomořské klima umožňuje Řekům pěstovat moho plodin, z nichž sjou nejtypičtější olivy. Server Lidovky.cz přináší další díl seriálu Speciality evropských kuchyní.

Bifteki foto: Kavala

Řekové jsou pověstní tím, že si rádi užívají života a tudíž si dokážou vychutnat i dobré jídlo. Řecká kuchyně rozhodně patří k nejlepším na světě. Díky středomořskému klimatu mohou zdejší lidé pěstovat zeleninu, ovoce i bylinky. Nejstarší přísadou, která se objevuje snad ve všech řeckých jídlech, je olivový olej.

ČTĚTE TAKÉ:

„Řecká kuchyň je charakteristická především tím, že je velmi pestrá. Na talířích uvidíte ale nejčastěji jehněčí a kozí i kůzlečí maso, mořské plody, zeleninu, bylinky, olivový olej a samozřejmě olivy,“ říká majitel řecké restaurace Kavala Ioannis Asarlidis.

Baklava

Maso z ovcí a koz je daleko běžnější než ze skotu, pro jehož chov nejsou v Řecku příhodné podmínky. Světoznámý je sýr feta, tvarohový sýr ve slaném nálevu z ovčího či kozího mléka. Velké oblibě se také těší hutný bílý jogurt, do kterého se často přidává řecký med. Patrný je také vliv turecké kuchyni, který je ale spíše pozůstatkem dob Osmanské říše.

„Kdybych měl doporučit jedno jídlo, tak to asi budou Bifteki, což jsou karbanátky z mletého masa. A musím říct, že v naší restauraci mají největší úspěch. Za ochutnání ale rozhodně stojí i pečené kůzle, jehněčí gyros a feta sýr,“ říká Asarlidis. 

Bifteki

  • 1 kg masa (70 % hovězího a 30 % vepřevého)
  • polévková lžíce česneku nasekaného na drobno
  • 2 vejce
  • oregano (polévková lžíce)
  • petržel (kávová lžička)
  • sůl (2 kávové lžičky)
  • pepř (kávová lžička)
  • strouhanka
  • 2 středně velké cibule
  • 10 ml olivového oleje
  • jedlá soda (lžička)

Postup: Příprava je velmi jednoduchá, všechny ingredience promícháme a strouhankou regulujeme hustotu směsi. Vytvoříme placičky o váze cc 180 gramů a grilujeme z každé strany asi pět minut.

„Co se týká každodenního stravování v Řecku - velmi oblíbené pokrmy jsou gyros a souvlaki. Ve městech najdete téměř na každém rohu malé fast foody, kde vám gyros či souvlaki připraví. Gyros se dělá hlavně z vepřového masa, ale i z kuřecího, ve výjimečných případech z jehněčího. Souvlaki, to jsou malé kousky masa na špízu, které se grilují. Dělají se z vepřového, ale také z kuřecího nebo jehněčího masa,“ doporučuje dále majitel řecké restaurace.

Souvlaki

Delikatesou, kterou Řekové milují jsou také tepelně upravené sýry: „Sýry - nejčastěji sýr feta a sýr kaseri se zapékají se zeleinou v alobalu,“ vysvětluje  Asarlidis, jak připravit jednoduchou pochoutku. A jaké je národní řecké jídlo? „To je kvízová otázka, na kterou téměř všichni odpovídají nesprávně. Neni to ani musaka, ani gyros, ani souvlaki, ale fazolová polévka! Hustá fazolová polévka s celerovými listy, cibulí, paprikou, rajčaty podávaná s fetou, olivami a slanými ančovičkami,“ prozrazuje na konec Asarlidis.

Řecká kuchyň

  • Gyros - řecký fast food, který se rozšířil po celé Evropě. Jde o kořeněné maso opékané na obrovské vertikální grilovací jehle. Maso se opéká postupným otáčením grilu a od kraje se postupně odřezávají jednotlivé kousky. Jde o obdobu tureckého döner kebab a arabské šawarmy.
  • Tzatziky - pokrm z řeckého jogurtu, okurek a česneku. Přidává se také olivový olej, ocet a bylinky
  • Taramosalata - nasolené rybí jikry s česnekem, cibulí, olivovým olejem a citronovou šťávou, někdy také s bramborami
  • Ouzo - anýzový likér destilovaný z vína a pak ochucený různými bylinkami, zejména anýzem, ale také fenyklem, hřebíčkem, skořicí, koriandrem. Je podobný turecké raki i francouzskému pastisu. Obsahuje 48 % alkoholu
  • Metaxa - druhá nejpopulárnější lihovina v Řecku. Destiluje se z několika druhů vína
  • Chalva - tato cukrovinka se dělá z krupice nebo sezamových semínek. Je slazená medem nebo cukrem, přidává se do ní máslo nebo rostlinný tuk a často také rozinky, sušené ovoce, oříšky či mandle.
  • Baklava - sladkost známá v zemích bývalého Osmanského impéria, vrstvy filo těsta s oříšky a medem.
  • Loukaniko - vepřová pikantní klobása
  • Musaka - tvoří ji několik na sebe kladených a zapečených vrstev různých pochutin. Tři základní (tradiční) vrstvy jsou tvořeny plátky lilku (méně často cuket), mletým jehněčím masem a bešamelovou omáčkou (ta se dělá z horkého mléka a jíšky z mouky a tuku), dále se přidávají rajčata, koření a často také brambory.
  • Řecký salát -  salát se dělá z rajčat, papriky, okurky, cibuli, olivy a sýr feta, to vše je ochuceno oreganem a zalito olivovým olejem

 

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!