Řekové jsou pověstní tím, že si rádi užívají života a tudíž si dokážou vychutnat i dobré jídlo. Řecká kuchyně rozhodně patří k nejlepším na světě. Díky středomořskému klimatu mohou zdejší lidé pěstovat zeleninu, ovoce i bylinky. Nejstarší přísadou, která se objevuje snad ve všech řeckých jídlech, je olivový olej.
ČTĚTE TAKÉ: |
„Řecká kuchyň je charakteristická především tím, že je velmi pestrá. Na talířích uvidíte ale nejčastěji jehněčí a kozí i kůzlečí maso, mořské plody, zeleninu, bylinky, olivový olej a samozřejmě olivy,“ říká majitel řecké restaurace Kavala Ioannis Asarlidis.
Maso z ovcí a koz je daleko běžnější než ze skotu, pro jehož chov nejsou v Řecku příhodné podmínky. Světoznámý je sýr feta, tvarohový sýr ve slaném nálevu z ovčího či kozího mléka. Velké oblibě se také těší hutný bílý jogurt, do kterého se často přidává řecký med. Patrný je také vliv turecké kuchyni, který je ale spíše pozůstatkem dob Osmanské říše.
„Kdybych měl doporučit jedno jídlo, tak to asi budou Bifteki, což jsou karbanátky z mletého masa. A musím říct, že v naší restauraci mají největší úspěch. Za ochutnání ale rozhodně stojí i pečené kůzle, jehněčí gyros a feta sýr,“ říká Asarlidis.
Bifteki
Postup: Příprava je velmi jednoduchá, všechny ingredience promícháme a strouhankou regulujeme hustotu směsi. Vytvoříme placičky o váze cc 180 gramů a grilujeme z každé strany asi pět minut. |
„Co se týká každodenního stravování v Řecku - velmi oblíbené pokrmy jsou gyros a souvlaki. Ve městech najdete téměř na každém rohu malé fast foody, kde vám gyros či souvlaki připraví. Gyros se dělá hlavně z vepřového masa, ale i z kuřecího, ve výjimečných případech z jehněčího. Souvlaki, to jsou malé kousky masa na špízu, které se grilují. Dělají se z vepřového, ale také z kuřecího nebo jehněčího masa,“ doporučuje dále majitel řecké restaurace.
Delikatesou, kterou Řekové milují jsou také tepelně upravené sýry: „Sýry - nejčastěji sýr feta a sýr kaseri se zapékají se zeleinou v alobalu,“ vysvětluje Asarlidis, jak připravit jednoduchou pochoutku. A jaké je národní řecké jídlo? „To je kvízová otázka, na kterou téměř všichni odpovídají nesprávně. Neni to ani musaka, ani gyros, ani souvlaki, ale fazolová polévka! Hustá fazolová polévka s celerovými listy, cibulí, paprikou, rajčaty podávaná s fetou, olivami a slanými ančovičkami,“ prozrazuje na konec Asarlidis.
Řecká kuchyň
|