Pondělí 28. listopadu 2022, svátek má René
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Jídlo

Jablek je teď všude plno. Připravit z nich delikátní cheesecake je přitom snadné

Jablečný cheesecake foto: Shutterstock

Recept
Výborný pečený cheesecake může mít mnoho variant a je jen na vás, kterou vyzkoušíte.
  5:00

Jablečný cheesecake

  • 2 ks jablek
  • 14 g kukuřičného škrobu
  • 1297 g čerstvého sýra (plnotučného)
  • 430 g březového cukru
  • 295 g vajec
  • 42 g žloutků
  • 98 g smetany ke šlehání 33%
  • 12g želatiny

Na korpus:

  • sušenky (můžete použít obyčejné máslové anebo lotus sušenky)
  • máslo

Recept: Na dno dortové formy dáme pečicí papír. Mezitím si v míse nadrtíme sušenky, které smícháme s rozpuštěným máslem. Pozor, dávkování másla je individuální. Korpus musí držet tvar. Sušenky s máslem rozprostřeme na dno formy a lžící pořádně uhladíme. Vložíme do předehřáté trouby cca na 10 minut na 130 stupňů. Předpečený korpus vytáhneme z trouby a pokračujeme přípravou krému. Všechny ingredience kromě jablek smícháme ponorným mixérem dohromady a směs dáme na korpus. Takto připravený dort vložíme do trouby a pečeme na 100 stupňů cca 90 minut.

Po upečení dáme dort vychladnout do lednice a mezitím si připravíte ovoce na dort. Já osobně svařím kousky jablek s cukrem, aby mi vznikl lehký karamel. Do jablek na závěr přidám skořici. Vychladlý cheesecake nakrájíme a podáváme přelitý připravenými jablky. Pokud chcete změnu, na dort se skvěle hodí také lesní ovoce, které můžete kombinovat s vyšlehanou smetanou. Takto upečený dort vydrží v lednici až čtyři dny, nejlepší je druhý den.

Autor: