Jablečný cheesecake
- 2 ks jablek
- 14 g kukuřičného škrobu
- 1297 g čerstvého sýra (plnotučného)
- 430 g březového cukru
- 295 g vajec
- 42 g žloutků
- 98 g smetany ke šlehání 33%
- 12g želatiny
Na korpus:
- sušenky (můžete použít obyčejné máslové anebo lotus sušenky)
- máslo
Recept: Na dno dortové formy dáme pečicí papír. Mezitím si v míse nadrtíme sušenky, které smícháme s rozpuštěným máslem. Pozor, dávkování másla je individuální. Korpus musí držet tvar. Sušenky s máslem rozprostřeme na dno formy a lžící pořádně uhladíme. Vložíme do předehřáté trouby cca na 10 minut na 130 stupňů. Předpečený korpus vytáhneme z trouby a pokračujeme přípravou krému. Všechny ingredience kromě jablek smícháme ponorným mixérem dohromady a směs dáme na korpus. Takto připravený dort vložíme do trouby a pečeme na 100 stupňů cca 90 minut.
Po upečení dáme dort vychladnout do lednice a mezitím si připravíte ovoce na dort. Já osobně svařím kousky jablek s cukrem, aby mi vznikl lehký karamel. Do jablek na závěr přidám skořici. Vychladlý cheesecake nakrájíme a podáváme přelitý připravenými jablky. Pokud chcete změnu, na dort se skvěle hodí také lesní ovoce, které můžete kombinovat s vyšlehanou smetanou. Takto upečený dort vydrží v lednici až čtyři dny, nejlepší je druhý den.