Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Co potřebujete k tomu, abyste upekli fantastický dort? Tady je pár rad a triků

Oříškový korpus | foto: Kulinární studio Mafra

Premium Recept
Jak upéct výborný dort? Základem jsou kvalitní suroviny, dodržení postupu a samozřejmě dobrá náplň.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Přinášíme vám vyzkoušené předpisy jak na korpusy, tak na krémy. A ve sloupku také základní rady pro zdobení.

Korpusy

Jednoduchý vanilkový (piškotový) 

(na formu o průměru 23 cm)

■ 6 vajec (žloutky a bílky zvlášť)

■ 180 g cukru krupice

■ 200 g hladké mouky

■ 1 lžička vanilkového extraktu (popř. 1 balíček vanilkového cukru)

■ nastrouhaná kůra z 1 citronu

■ 50 g rostlinného oleje

Bílky vyšleháme s asi polovičním množstvím krupicového cukru: nejprve šleháme samotné bílky, až se vytvoří bílá pěna, přisypeme cukr a vyšleháme do tuha. Zvlášť vyšleháme do pěny žloutky se zbytkem cukru, vanilkou a citronovou kůrou. 

Piškotový dort s vaječným likérem s vanilkovým korpusem

Pak obě hmoty zlehka spojíme, přisypeme prosátou mouku, přilijeme olej a opatrně promícháme. Vlijeme do máslem vymazané a moukou vysypané (nebo pečicím papírem vyložené) formy a vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Po pár minutách teplotu snížíme asi na 150 a dopečeme (celkem asi 35–40 minut). Upečený korpus necháme chvíli chladnout ve formě, pak překlopíme na mřížku a necháme zcela vychladnout.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se