Neděle 28. května 2023, svátek má Vilém
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Jídlo

Co potřebujete k tomu, abyste upekli fantastický dort? Tady je pár rad a triků

Oříškový korpus | foto: Kulinární studio Mafra

Premium Recept
Jak upéct výborný dort? Základem jsou kvalitní suroviny, dodržení postupu a samozřejmě dobrá náplň.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Vyzkoušet 10 dní zdarma

Přinášíme vám vyzkoušené předpisy jak na korpusy, tak na krémy. A ve sloupku také základní rady pro zdobení.

Korpusy

Jednoduchý vanilkový (piškotový) 

(na formu o průměru 23 cm)

■ 6 vajec (žloutky a bílky zvlášť)

■ 180 g cukru krupice

■ 200 g hladké mouky

■ 1 lžička vanilkového extraktu (popř. 1 balíček vanilkového cukru)

■ nastrouhaná kůra z 1 citronu

■ 50 g rostlinného oleje

Bílky vyšleháme s asi polovičním množstvím krupicového cukru: nejprve šleháme samotné bílky, až se vytvoří bílá pěna, přisypeme cukr a vyšleháme do tuha. Zvlášť vyšleháme do pěny žloutky se zbytkem cukru, vanilkou a citronovou kůrou. 

Piškotový dort s vaječným likérem s vanilkovým korpusem

Pak obě hmoty zlehka spojíme, přisypeme prosátou mouku, přilijeme olej a opatrně promícháme. Vlijeme do máslem vymazané a moukou vysypané (nebo pečicím papírem vyložené) formy a vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Po pár minutách teplotu snížíme asi na 150 a dopečeme (celkem asi 35–40 minut). Upečený korpus necháme chvíli chladnout ve formě, pak překlopíme na mřížku a necháme zcela vychladnout.

Tento text je součástí prémiového obsahu pro předplatitele

Dočtěte článek až do konce

Jako člen navíc:

  • Máte k dispozici více jak 30 000 prémiových textů na Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Získáte přístup ke všem našim novinám a časopisům online a zdarma
  • Přednostně pořídíte vstupenky na koncerty v síti Ticketportal a mnohem více
Máte už aktivní předplatné? Přihlásit se