Přinášíme vám vyzkoušené předpisy jak na korpusy, tak na krémy. A ve sloupku také základní rady pro zdobení.
Korpusy
Jednoduchý vanilkový (piškotový)
(na formu o průměru 23 cm)
■ 6 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
■ 180 g cukru krupice
■ 200 g hladké mouky
■ 1 lžička vanilkového extraktu (popř. 1 balíček vanilkového cukru)
■ nastrouhaná kůra z 1 citronu
■ 50 g rostlinného oleje
Bílky vyšleháme s asi polovičním množstvím krupicového cukru: nejprve šleháme samotné bílky, až se vytvoří bílá pěna, přisypeme cukr a vyšleháme do tuha. Zvlášť vyšleháme do pěny žloutky se zbytkem cukru, vanilkou a citronovou kůrou.
Pak obě hmoty zlehka spojíme, přisypeme prosátou mouku, přilijeme olej a opatrně promícháme. Vlijeme do máslem vymazané a moukou vysypané (nebo pečicím papírem vyložené) formy a vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Po pár minutách teplotu snížíme asi na 150 a dopečeme (celkem asi 35–40 minut). Upečený korpus necháme chvíli chladnout ve formě, pak překlopíme na mřížku a necháme zcela vychladnout.