Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Jahody v Beaujolais

Jídlo

  10:25
Tenhle brzký začátek června je nejkrásnější čas z celého roku. Aspoň pro mě a pro mé vaření. Jahodám neumím odolat. Já vím, že se dají kupovat celý rok, ale ty z českých záhonů mají zvláštní vůni a chuť, tak jinou než celoroční skleníkové.

Jahody v Beaujolais

Takže hned začnu vařit klasiku - jahodové knedlíky, ale také naprosté neobvyklosti. Jednu jsem ochutnala v restauraci Allegro. Jen si představte, že mi na jahody nalili aceto balsamico, které moc ráda nemám, ale tenhle ocet byl dvanáctiletý, a tedy zesládlý.

A úžasný. Když začnu litovat, že sezona jahod končí, udělám si bleskově džem. Dám do misky jahody, obalím je v extra želírovacím cukru, dám na tři minuty do mikrovlnky, vyndám, promíchám a zapnu na nejvyšší stupeň znovu na tři minuty. Zaručuju uspěch.

Rychlé recepty s jahodami
Čím nás jahody obohatí? V první řadě vysokým obsahem vitaminu C, daleko vyšším než má ostatní ovoce, dále pak vitaminy A a B a organickými kyselinami. Jahody jsou ale naopak velmi chudé na cukry, obsahují také jen nepatrné množství vlákniny.

Jahody v rumu
Čisté sklenice naplníme jahodami a do každé přidáme dvě lžíce cukru. Zalijeme rumem, uzavřeme a necháme měsíc odstát. Takto „odležené“ jahody vydrží i půl roku. Když vydržíte čekat alespoň měsíc, máte skvělou pochoutku: Jahody vložte do misky, obložte piškoty, zakapejte rumem, ozdobte šlehačkou a posypte čokoládou.

Tvarohový dort s jahodami
Zhruba půl kila jahod omyjte a nechte okapat. Do studené vody namočte 10 listů želatiny, po 10 minutách ji vymačkejte a zamíchejte do tuhé šlehačky. Asi půl kilogramu měkkého tvarohu smíchejte se žloutkem, jedním hrnkem cukru a citronovou šťávou. Piškotový korpus rozdělte na třetiny. První díl potřete třetinou tvarohového krému. Do něj rozdělte jahody. Pak přiložte druhou část korpusu a stejným způsobem naplňte. Navrch položte poslední část korpusu, přitlačte a dokola potřete zbylým tvarohovým krémem. Ozdobte jahodami a smetanou.

Jahody v čokoládě
U poloviny jahod ponecháme zelenou stopku a necháme je 15 minut naložené v mandlovém likéru. Čokoládu na vaření nastrouháme na velké kousky a rozpustíme. Pak necháme zchladnout. Jahody namáčíme do čokolády a necháme vychladnout.

DOBA PŘÍPRAVY:
5-10 minut + 40 minut na odstátí
Pro 6 osob

POTŘEBUJETE:
700g jahod bez stopek, půlených 3 lžíce moučkového cukru hrst lístků máty půl lahve Beaujolais

1. POCUKRUJTE JAHODY
Jahody vložte do mísy a poprašte cukrem. Posypte je několika lístky máty a nechte zhruba půl hodiny stát - ovoce pustí šťávu.

2. SMÍCHEJTE S VÍNEM
Přilijte beaujolais a přidejte pár lístků máty. Před podáváním nechte tak deset minut odležet, aby se vůně a chutě promísily.
Autor:
Témata: jahoda, cukr, miska, El-Džem

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...