Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Jak na tartaletky s jahodami? Poradí cukrářka

Jídlo

  5:27
Chtěli byste si doma upéct tartaletky? Věřte, že i když to na první pohled tak nevypadá, jedná se o jednoduchý recept, který si můžete ještě upravit podle svého. Zkuste je podle receptu cukrářky Dominky Tesařové z Lagarta.

Tartaletky foto: Lagarto

Tartaletky s jahodami

Linecké těsto

  • 75 g másla
  • 23 g mandlové mouky
  • 1 vejce
  • 150 g mouky
  • 60 g cukr moučky

Ve šlehači s K-metlou smícháme mandlovou mouku, cukr moučku a přesátou mouku, přidáme studené máslo nakrájené na kostky a jedno vejce, krátce propracujeme, aby vzniklo hladké těsto. Vyválíme mezi dvěma pečícími papíry a necháme přes noc v lednici. Po odležení pomocí formiček vykrojíme dno tartaletky a vykrojíme nožem pruh, který dáme jako stěnu do formy. Pečeme na 160C 7 minut.

Vanilkový krém

  • 15 g žloutků
  • 13 g škrobu
  • 60 ml smetany
  • 60 ml mléka
  • 48 g cukru
  • 1 vanilkový lusk

V hrnci smícháme mléko, smetanu, škrob, cukr, vanilkový lusk a vaříme, při 40C přelijeme část směsi na žloutky, vytemperujeme a slejeme dohromady a vaříme do zhoustnutí. Nalijeme do hotových tartaletek a necháme vychladit. Zdobíme čerstvými jahodami.

Autor:
Témata: cukr