Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Jak nalívat šampaňské? Věda podporuje variantu po straně sklenky

Jídlo

  7:25
REMEŠ - Nalívat šampaňské či sekt po vnitřní straně sklenky může zabránit bublinkám, aby vyběhly nahoru příliš rychle, ale je to nejlepší způsob? Ano, je, tvrdí francouzští vědci, kteří tomuto jiskřivému problému věnovali pozornost. Naléváním po stěně sklenice se podle nich uchová jak chuť, tak šumění, ovšem nápoj by pochopitelně měl být dobře vychlazený.

Nalévání šampaňského po stěně sklenice foto: Shutterstock

 Jak dnes napsala agentura Reuters, úkolu rozetnout dlouhodobý spor o to, který způsob nalévání šampaňského je nejlepší, se ujali vědci z Remešské univerzity, kteří mimo jiné měřili i množství oxidu uhličitého, jež při nalévání z nápoje unikne.

Právě oxid uhličitý přitom podle dřívějších studií v šampaňském pomáhá "rozprostřít" jeho typickou chuť i vůni.

Vědci posuzovali dvě nejobvyklejší nalévací metody. Při jedné lili víno přímo do sklenky a při druhé ho nechali pomaleji stékat po vnitřní straně nakloněné sklínky.

"Druhý způsob nalévání uchoval až dvakrát více oxidu uhličitého než nalévání přímo dolů, patrně proto, že jde o šetrnější metodu," napsali v závěru studie.

Ztrátu oxidu uhličitého podle vědců pomáhá snížit i nižší teplota nápoje - ideálně 3,8 stupně Celsia.

Autoři: ,