Čtvrtek 21. října 2021, svátek má Brigita
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Jezte jako v barech v Benátkách. Kořeněné masové kuličky s rajskou omáčkou

Jídlo

  6:12
Benátky jsou jedním z nejkrásnějších měst světa lákajícím k návštěvám. Co se týče gastronomie, patří benátská kuchyně pro svoji italskou jednoduchost a opravdovost k nejvyhledávanějším. To nejlepší na čem si můžete pochutnat najdete v malých barech jménem bacari, tam chodí praví Benátčané. A vědí proč.

Autentické pikantní kuličky v rajčatové omáčce foto: DAGMAR HEŘTOVÁ, TASTEJOURNEY.CZ

Benátky jako turistická past anebo skvělá gastronomie?

Čas od času však můžeme zaslechnout, že benátské restaurace jsou děsivé a jejich reputace je právem ohrožena, zvláště když dojde na hodnocení na webech od některých turistů. Jsou to většinou ti, kdo navštíví Benátky na jeden či dva dny a jsou doslova polapeni turistickými pastmi mezi náměstím Sv. Marka a mostem Rialto, kde je jim naservírováno něco z výběru mezi lasagnemi, špagetami nebo pizzou s nepříliš valným levným Chianti. Tato trpká zkušenost možná potkala i vás, avšak nenechte se odradit a nedejte na první, v tomto případě špatný dojem a zkoumejte dál. Vyplatí se to, protože opak je pravdou.

Servírujeme s rajskou omáčkou a bazalkou
Semínka fenyklu opražte, zvýrazníte jejich chuť

Gastronomie začíná v tržnici Rialto

Benátky jsou vyhlášené jako jedno z nejfajnovějších míst k poznání produktů a ingrediencí italské kuchyně, na které jsou Benátčané náležitě pyšní. Jejich vyhlášená tržnice Rialto s výhledem na Velký Kanál je tím správným místem kde začít. Nabízí totiž to nejlepší z místní produkce. Loupají tady před vámi čerstvé artyčoky, ovoce i zelenina je zformována do přísných pyramid, aby bylo vidět, že všechny kousky jsou absolutně čerstvé a zvláště její část čerstvých ryb a mořských plodů vás naladí na italské pochoutky, i když nejste právě vyznavači italského vaření. Tržnice je pravou ukázkou italského života a stojí za to ji navštívit.

Poznejte pravé Benátky v malých barech tzv. bacari

Pokud jste odvážní a rádi objevujete Benátky třeba na vypůjčeném kajaku anebo se vydáte kousek dál do zadních uliček (například do malebné a bez turistů klidnější části Cannaregia), můžete navštívit malé bary, lokálně označované jako „bacari“. Tyto jednoduché a skromně vyhlížející bary jsou pravou podobou Benátek a nabízejí jednoduché, ale zato pravé a autentické jídlo třeba jen ze dvou ingrediencí. Bary jsou součástí místní kultury, srovnatelné s těmi newyorskými nebo s britskými puby. Největší rozdíl je ale právě v podávaném jídle, kdy v Británii i New Yorku vám nabídnou „na zobání“ spíše brambůrky, oříšky, škvarky nebo preclíky a nachos, v Benátkách vám naservírují k vínu a pivu tzv.“ cicheti“.

Unikátní autentické lahůdky k ochutnání – cicheti

Takže až uvidíte v Benátkách malé bary, které jsou místem setkávání a skromným azylem pro místní, kde se setkávají, pijí, hádají se, drbou a postávají se sklenkou zářivé oranžového drinku jménem Spritz (výborný mix Aperolu, bílého vína nebo prosecca a sody, ozdobený plátkem citronu a olivy) v jedné ruce a ve druhé mají malý snack – oblíbený pamlsek, budete vědět, že jde o cicheti. Je snad přímo nutností se tady zastavit a dát si třeba jen sklenku vína, zvláště, když po 18. hodině mají Happy Hour.

Tyto velmi jednoduché a chutné autentické lahůdky nemůžete přehlédnout, lákají vás ve skleněných vitrínách barů, často jsou to sýrové a salámové jednohubky, sépie, olivy či masové knedlíčky, připravené k okamžité konzumaci a povzbuzení vaší další chutě k jídlu. Nejsou ani drahé a tak se nasytíte za dobrou cenu daleko lépe, než v turistických restauracích. Jednoduše jezte tam, kde jedí Benátčané, to je zlaté pravidlo.

Pikantní masové kuličky - to jsou pravé cicheti

Připravte si kořeněné masové kuličky z vepřového masa s rajskou omáčkou. Nemusejí se ani podávat s těstovinami, ale pokud je děláte pro větší počet strávníků, podávejte je se špagetami. V Benátkách se ale servírují v menším množství (asi 3 kuličky) s hustší omáčkou na toastované foccacie.

O autorce

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii, je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky.Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě. Vše najdete na tastejourney.cz.

Dagmar Heřtová

Tajemství tohoto v pravdě jednoduchého jídla je v pikantní chuti. Netradičně se přidávají nejen sušené chilli papričky ale především fenyklová zrníčka. Pro zvýraznění chutě je předem opražte na suché pánvi, chuť je pak daleko intenzivnější a až je budete drtit v hmoždíři, uvolní se všechny její vůně a vy si je doslova užijete. Kuličky se pečou v troubě, takže odpadá smažení a příliš nasáklého oleje.

Rajskou omáčku vykouzlíte za chviličku a mám vyzkoušeno, že její nejlepší chuť je dosažena kombinací čerstvých rajčat a nakládaných italských, které dodají omáčce tu italskou hloubku. Tak si užijte italské léto!

Pikantní masové kuličky v rajské omáčce

  • 1 200 g mletého vepřového masa
  • 3 vejce
  • 4 toasty na strouhanku
  • 1 lžičku sušených chilli papriček
  • vrchovatá lžička mořské soli
  • 20 g fenyklových semínek
  • čerstvě namletý barevný pepř
  • trochu oleje na plech

Nejdříve si předehřejeme troubu na 220°C . Připravíme si suchou pánev a opražíme si fenyklová semínka. Stačí jen pár minut dokud nezačnou intenzivně vonět, nesmí se ale spálit. Dáme je do hmoždíře (nebo do mixéru) a roztlučeme na jemno.

Do mixéru si dáme bílé toasty a rozmixujeme je na strouhanku. Do hlubší mísy vložíme mleté maso, přidáme vejce, fenykl, sůl, pepř, chilli papričky a strouhanku a vše rukou dobře promícháme. Vyložíme si plech alobalem, lehce ho potřeme olejem a vytvarujeme pokud možno stejné kuličky a klademe na plech. Dáme zapéct na 15 -20 minut, v polovině pečení je otočíme. Hotové knedlíčky ponoříme na chvilku ho hotové rajské omáčky a podáváme.

Na rajskou omáčku:

  • 3 lžíce másla a 1 lžíci olivového oleje
  • 2 šalotky
  • 5 větších rajčat
  • 1 plechovka naložených rajčat, nejlépe soudkovitá
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička mořské soli
  • špetku mleté skořice
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček celého pepře
  • 2 bobkové listy
  • čerstvě namletý pepř
  • větvička čerstvého (nebo sušeného) oregana

V hrnci s těžkým dnem si rozehřejeme máslo se lžící olivového oleje. Přidáme na jemno nakrájenou šalotku, cukr, bobkový list, celý pepř a nové koření a vše osmahneme dokud nebude cibule zkaramelizovaná. Přidáme na kostky nakrájená čerstvá rajčata a směs rajčat v rajčatové omáčce, oregáno, mírně zalijeme vodou a necháme vařit asi 20 minut za občasného míchání. Ochutíme solí a čerstvě namletým pepřem. Vyndáme kuličky nového koření a pepře, případně i snítku oregána a podáváme.

Můžeme omáčku i přecedit a podávat ji hladkou jen s bazalkou.

Autor:

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...

Test sluchátek: Z šesti novinek nás nejvíce nadchly ty nejlevnější

Premium Test zcela bezdrátových sluchátek přinesl docela neobvyklé překvapení: úplně nejlevnější model v celkovém hodnocení...

Jak se rodí sebevražda. Psychiatr Höschl nejen o schizofrenii a depresi

Premium Jak velká musí být síla, která člověka dožene k tomu, že si sám dobrovolně vezme život? Jaké jsou poslední myšlenky...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Mohlo by vás zajímat