Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Podívejte se, co obědvají euroúředníci. Kachna s hruškami a čokoládou

Jídlo

  7:00
BRUSEL - Přemýšlíte, co si dnes dáte dobrého k obědu? Nechte se inspirovat tím, co mají na talíři euroúředníci. Server Lidovky.cz nahlédl do jejich jídelny, která je pro běžné návštěvníky nepřístupná. Servíruje se tu světová kuchyně i vegetariánské speciality. A co říkáte na kachnu s čokoládovou omáčkou a dýňovým pyré?

Květinová výzdoba a speciální menu. Tak se slavil Valentýn v Komisi. foto: Michaela Černá, Lidovky.cz

V srdci samotné Evropské unie, na bruselském náměstí Schuman se tyčí obrovský prosklený kolos Berlaymont, hlavní budova Evropské komise. V přízemí je velká jídelna, kde se v poledne schází úředníci a eurokomisaři.

V Bruselu vás čekají i další speciality:

Běžný návštěvník se ale do jídelny jen tak nedostane. Čeká ho byrokratické kolečko zahrnující prokázání totožnosti, zápis osobních údajů a bezpečnostní rám jako na letišti. Navíc se sem dostanete jen na pozvání některého ze zaměstnanců.

Tak trochu jiná jídelna

Pokud pak zdárně prokličkujete zástupem zaměstnanců ostrahy, máte se na co těšit. V jídelně si můžete vybrat z nabídky asi šesti jídel, které se každý den obměňují. Ryba, drůbež, červené maso, ale i vegetariánské speciality. V sezóně vás tu taky čekají čerstvě připravené plody moře. Třeba tradiční slávky, které si Belgičané oblíbili.

V sezóně nabízejí v jídelně i mušle a mořské plody, které jsou v Belgii velmi oblíbené.

Interiér je obvyklý jako v dalších jídelnách Eurestu. Nerezové pulty, salátový bar, plastové tácy. Liší se ale nabídka, služby a - konec konců - i cena. Ta je totiž dotovaná a za hlavní jídlo zaplatíte průměrně asi 6 euro. Na běžné belgické poměry je to velmi příjemná částka.

Jak jedí čeští poslanci?

V poslanecké kantýně mají politici také dotované ceny jídel, jen kvalita jídla je zřejmě rozdílná. "Pokud jste si mysleli, že politici kážou šlichtu a krmí se kaviárem, vězte, že tohle je oblast, kde jednají maximálně čestně," napsali o pražské jídelně Poslanecké sněmovny food blogerky serveru Vývařovna. Více si přečtěte ZDE.

Jen chuť některých jídel vás možná překvapí. A ne zrovna příjemně. Belgičané jsou totiž zvyklí dochucovat octem a pepřem. Saláty jsou často velmi silně kořeněné a zelenina s koncentrovanou octovou zálivkou může českým chuťovým pohárkům způsobit gastronomický šok.

Vstup do jídelny. Tam se ale běžný smrtelník jen tak nedostane.

Je to ale jen otázka zvyku. Ostatním zřejmě chutná, což dokazuje i pohled, který se návštěvníkovi naskytne po zavírací hodině jídelny. Obsluha sedící na nerezových pultech v živé diskuzi vyškrabuje zbytky ze servírovacích nádob. I v epicentru byrokracie zažijete úsměvné situace.

Hostesky v rudé a krevety s jahodami

V jídelně vás čekají i speciální akce. Třeba na Valentýna bylo pro zaměstnance připraveno 'afrodiziakální' menu - krevety s jahodami a liči jako předkrm, konfitovaná kachní prsa s čokoládovou omáčkou, dýňovým pyré a hruštičkami marinovanými v červeném víně.

A jako sladká tečka jablečný dortík.

Jako sladká tečka byl připraven i čokoládový dortík ve tvaru srdce. A aby dojem nic nekazilo, interiér dozdobovaly rudé růže a mladé hostesky zvolily i rudé doplňky. Patřičná pauza od šedi bruselského úřednického života.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...