Úterý 8. října 2024, svátek má Věra
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Kam v Česku na nejlepšího burgera? 10 nej podniků

Jídlo

  7:00
Poctivý americký burger je žádaný i v Česku. A kam zajít na ten nejlepší? V rámci festivalu americké kuchyně Taste of America proběhla soutěž o nejznámější americkou specialitu. Tady je desítka podniků, kam stojí za to se na burgera vypravit.

Jack Daniel´s burger foto: Alakarte.cz

Hlasování se uskutečnilo v termínu od 4. do 29. června a přineslo zajímavý soupis podniků, které servírují ty nejlepší burgery. Tipy na zajímavé podniky sestavovali sami hlasující, kterých bylo celkem 988.

TOP 10 nejlepších podniků:

Domyno Burger Bar

Blackdog Cantina

T.G.I. Friday’s

Café Palanda

Bejzment

Restaurace Jáma

True Blue

James Dean

The Tavern

Yes Burger

A nezáleželo na tom, zda to bylo doporučení na podnik, kde mají skvělý burger hovězí, vegetariánský nebo třeba lososový.

"Existují různé žebříčky restaurací. My jsme se ale chtěli trochu odlišit, a vytvořit spíše seznam podniků, které doporučují sami lidé, a které podle nich připravují výborné burgery," říká ředitel společnosti Alakarte.cz a pořadatel soutěže Pavel Suchánek.

Celkem se v anketě sešlo přes padesát podniků a podle Suchánka je pro hosty dobrým návodem: "Seznam restaurací může velmi dobře posloužit jako zajímavá inspirace, kde ochutnat poctivý americký burger a nikoli vysušený karbanátek nebo zmražený polotovar," dodal.

Burgerstory

Předchůdcem hamburgeru byl tatarský biftek – na kousky naškrábané nebo namleté maso smíchané s kořením, cibulí a vejcem, které se podává syrové. A odtud pramení jeho název. V německém přístavním městě Hamburk se totiž v minulosti obchodovalo se syrovým masem. Později někoho napadlo tuto masovou hmotu opéct a karbanátek byl na světě.

Již v roce 1885 patnáctiletý chlapec jménem Nagreem Seymour v americkém Wisconsinu prodával masové koule z vozíku taženého volem na místním jarmarku. Časem mu prý došlo, že pojídání koulí na vycházce není snadné, a tak masovou kouli splácl a položil mezi dva chleby.

A jaké jsou výsledky ankety? Mezi "top ten" v hlasování se umístily následující restaurace – Domyno Burger Bar, T.G.I. Friday’s, Café Palanda, Blackdog Cantina, Restaurace Jáma, Bejzment, True Blue, James Dean, The Tavern a Yes Burger. Kromě berounské Blackdog Cantiny jsou v první desítce podniky pražské, nicméně v anketě zaujaly své místo i další zajímavé restaurace. Jmenovitě divadelní kavárna a restaurace Mathys’s v Žamberku, New York Fast Food v Karlových Varech, Square Café Bar ve Slaném nebo pražské Hard Rock Café, Bohe(my)a Lounge & Grill Bar či Dock House.

Dobrého burgera připravíte i doma

Připravit pravý americký burger není vůbec těžké, základem jsou kvalitní a čerstvé suroviny, pak už jen stačí dodržovat pár základních pravidel. Například bychom měli pamatovat na to, že rajčata se vždy dávají na spodní část housky pod maso, aby nám jejich šťáva při konzumaci zůstala pěkně v burgeru a všechny chutě se propojily.

Při grilování není nutné burger propékat úplně, pokud máte kvalitní maso, můžete s ním zacházet úplně stejně jako by to byl steak a grilovat na určitý stupeň propečení.

Zkuste třeba následující recepty:

Texaský BBQ burger s cibulovými kroužky:

Suroviny: 200g hovězí mleté maso, 50 g olej ,100 g základ BBQ, tekutý kouř, 50 g med, 5 g chilli, 5 g koriandr, 10 g česnek, burgerová bulka, 50 g ledový salát, 50 g rajče, 20 g červená cibule, 15 g sůl, 5 g pepř

Texaský BBQ burger s cibulovými kroužky.

Postup: Mleté maso upravíme do tvaru hamburgeru (alespoň 1cm vysoké), osolíme, opepříme a dáme zprudka péct na gril. Po 4 minutách hamburger obrátíme a opakujeme to samé po dobu 4 minut z druhé strany. Před dokončením maso potřeme BBQ omáčkou, necháme mírně připéct, poté potřeme ještě jednou a vložíme pod gril. Mezitím si připravíme hamburgerovou bulku, kterou lehce opečeme, dáme na ní nakrájený ledový salát a rajče. BBQ omáčka nám pod grilem krásně zkaramelizuje, a tím máme hamburger hotový. Doplníme pečenými cibulovými kroužky a můžeme podávat s hranolky, nebo pečeným bramborem.

Jack Daniel´s burger přelitý omáčkou Jack Daniel´s s rozpuštěným sýrem Monterey Jack a s křupavou slaninou

Suroviny: 800g mleté hovězí maso (tuk max. 20%), 8 plátků slaniny,8 plátků sýra Monterey Jack, ½ ledový salát, 2 ks rajčata, 2ks nakládaná okurka, 1ks červená cibule, 4ks houska na hamburgery, Jack Daniel’s omáčka, sůl

Jack Daniel´s burger

Postup: Maso rozdělíme na 4 porce, dobře propracujeme, aby se důkladně propojilo. Vytvoříme hamburgery cca 12 cm v průměru a 1 cm vysoké. Ledový umytý salát nakrájíme na jemné nudličky, na jemná kolečka nakrájíme rajčata, okurky a cibuli. Hamburgery z obou stran osolíme a dáme na rozpálený gril (jejich pootočením o 45° vytvoříme viditelné mřížky grilování. Grilujeme, dokud se neobjeví rudá šťáva na povrchu. Následně hamburger otočíme a postup opakujeme na druhé straně. Mezitím si dokřupava opečeme slaninu. Housku na hamburger rozkrojíme a lehce z vnitřní strana opečeme. Na grilovaný hamburger položíme plátek sýra a necháme rozpéct. Na spodek housky položíme ledový salát, rajčata, okurky a cibuli. Na takto připravenou housku položíme hamburger, opečenou slaninu, přelijeme Jack Daniel’s omáčkou, přiklopíme druhou půlkou housky a servírujeme s hranolkami.

Hlasování o nejlepší burger sice skončilo, ale lidé mají možnost i nadále přidávat své tipy na facebookovou stránku ZDE.

Autor: