Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kančí, pivo a putování po sklípcích. Tipy na víkend

Jídlo

  7:00
Masopustní veselice a zabijačky zaplavily všechna města a vesnice. Konají se ale i jiné gastronomické akce - vinaři otevřou své sklípky a bude se degustovat, na farmě Bolka Polívky zase zavoní kančí. Tady je 5 gastronomických tipů na víkend.
Vinný sklípek - ilustrační foto.

Vinný sklípek - ilustrační foto. foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Putování po dobšických sklípcích
18. 2., od 10 do 17 hodin, sklepní uličky, Dobšice, www.vinari.dobsice.cz

Vinaři tradičně otevřou sklepy a začne velkolepá degustace. Připraveno je více než šedesát vzorků vín ze Znojemské vinařské podoblasti. Ochutnáte selská moravská jídla i zabijačkové speciality. Těšit se můžete také na doprovodný program v podobě cimbálové muziky nebo tomboly. Vstupné je 350 korun a zahrnuje i degustační skleničku, orientační plánek otevřených sklepů a slosovatelné hodnotící lístky.

Valentýnský pivní masakr
18. 2., od 11 hodin, pivovar Kocour, Varnsdorf, www.pivovar-kocour.cz

Pivovar Kocour ve Varnsdorfu chystá o nadcházejícím víkendu akci s názvem Valentýnský pivní masakr. Můžete se těšit na přehlídku ochucených a silných piv mnoha českých a zahraničních pivovarů. Kromě toho ochutnáte i řadu masopustních dobrot. Těšte se tedy na jitrničky, jelítka, ovar, guláš či prejt. Vepřové hody pokračují i v neděli. Vstupné je 30 korun.

Pivo - ilustrační foto

Pyžamový bál a kančí hody
18. 2., od 19:30 hodin, Farma Bolka Polívky, Olšany, www.bolek.cz/farma

Divočák se šípkovou, nebo se zelím? Kančí maso na všechny způsoby připraví na farmě Bolka Polívky. A nebude to jen tak obyčejný mejdan - vstup v pyžamu či županu je povinný. K tanci a hodování bude hrát cimbálová muzika. Vstupné je 200 korun.

Divočák (ilustrační foto).

Srovnávací ochutnávka růžových vín
18. 2., od 19 hodin, zámeček La Veneria, Valtice, www.rytirivina.com

Ve Valticích pořádají další ochutnávkový večer vedený jedním z nejlepších valtických vinařů Romanem Zapletalem. Degustace je především pro laiky. Během ní budete srovnávat moravská růžová vína s víny z Evropy a ochutnávat mladá valtická vína ročníku 2011. Za srovnávací ochutnávku vín s 12 vzorky zaplatíte 150 korun, za degustaci mladých moravských vín o 10 vzorcích pak 250 korun na osobu. V ceně je i degustační sousto a výklad vinaře.

Jitrnice s lepenicí - ilustrační foto.

Zabijačka v Novoměstském pivovaru
18. 2., od 11 hodin, Novoměstský pivovar, Praha, www.npivovar.cz

Novoměstský pivovar naservíruje hostům pokrmy z pravé domácí zabijačky. Zapít je budou moci speciálními pivy - Novoměstským kvasnicovým ležákem či Berounským osmnácti stupňovým speciálem Grizzly. Kromě jídla a pití čeká návštěvníky prohlídka pivovaru nebo kurz plnění jitrnic. V průběhu zabijačky se kuchaři pokusí naplněnit 1 metr dlouhou jitrnici. Vstup je zdarma.

Autoři: