Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Tajemství famózní koblihy. Jak připravit dokonalou masopustní dobrotu?

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Premium Recept
Poláci jim říkají pączki, Italové bomboloni, Rakušané krapfen, Němci berliners. Dobrá kobliha je rajským vynálezem, což dobře věděli naši předkové, kteří smaženým pečivem uctívali nejveselejší a také nejobžernější svátek roku – masopust.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Zvenku jsou křupavé a zlatavé, poprášené peřinkou moučkového cukru, který se při prvním kousnutí snese až na nos. Uvnitř nadýchané, vláčné, hedvábné, nenasáklé tukem. Jazyk a ústa ještě zpracovávají senzorické potěšení ze sladkého smaženého těsta, když přichází nový vjem v podobě přílivu ještě sladší náplně.

Kobližka, kobyliha, koblih, šiška, krepla, smažinka, natahovačka… Není kraje, kde by se o masopustu nesmažilo. Tradice koblih coby masopustních lahůdek sahá do hluboké minulosti. Kazatel Tomáš Štítný ze Štítného se v knize Řeči nedělní a sváteční z roku 1392 pohoršuje nad masopustem kvůli lehkomyslnému utrácení peněz, „šeredným řečem“, které lidé vedou, a také kvůli „šeredným písním“, jež v těchto veselých bláznovských dnech znějí. Lidé při tom jedí oblíbené „koblihy a pijí, až se přepijí“.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: