Květáková polévka
Potřebujete: 1 menší květák, 2 brambory, 25 g másla, 1 pórek (jen bílá část), 1 litr zeleninového vývaru, špetka nastrouhaného muškátového oříšku, 200 ml sladké smetany, sůl a pepř
Postup: Květák rozeberte na menší růžičky a brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Na másle krátce osmahněte kolečka pórku, zalijte zeleninovým vývarem. Přidejte kousky květáku a brambor, osolte a opepřete. Všechnu zeleninu vařte do poloměkka, asi tak deset minut. Poté vyjměte některé růžičky květáku a zbytek polévky rozmixujte do hladka. Květák vraťte zpět, přidejte špetku muškátového oříšku a zalijte smetanou.
Vařený květák se sýrem
Potřebujete: 1 velký květák, 200 g tvrdého sýra, hrubě nastrouhaného (ementál či gouda), 2 lžíce másla, svazek bylinek (pažitka nebo petrželka)
Postup: Květák rozeberte na větší růžičky, opláchněte a vložte do vroucí vody, osolte a vařte tak 5 - 10 minut. Růžičky se nesmí rozvařit. Slijte vodu a na květák poklaďte kousky másla, posypte strouhaným sýrem, bylinkami a přiklopte poklicí, aby se sýr rozehřál. Podávejte s vařenými bramborami.
Květáková směs s kari
Potřebujete: 1 menší květák (nebo půlku květáku), 2 cibule, 1 lžíci kari koření, 2 brambory, cuketu a smetanu na vaření
Postup: Na pánvi osmahněte na kousky nakrájenou cibuli, přidejte kari koření a chvílku smažte. Zeleninu nakrájejte na kostičky a vhoďte do pánve. Podlijte trochou vody a duste asi 10 - 15 minut, než zelenina změkne. Potom zalijte smetanou. Směs se skvěle hodí k rýži a ocení ji zejména vegetariáni.
Květákové placičky
Potřebujete: 1 květák, 3 - 4 vejce, hladkou mouku, sůl, pepř, muškátový oříšek
Postup: Růžičky květáku uvařte v osolené vodě. Můžete vařit i déle, aby byl měkký. Po vychladnutí květák rozmačkejte. Žloutky vajec rozšlehejte s moukou a smíchejte s květákem. Dochuťe solí a pepřem, můžete přidat i špetku muškátového oříšku. Z bílků ušlehejte sníh a vmíchejte do směsi. Vytvořte placičky. Pečte na rozpáleném oleji.
Květákový salát
Potřebujeme: 1 menší květák, 2 natvrdo uvařená vejce, 100 g anglické slaniny, 1 kelímek zakysané smetany, citrónovou šťávu, 1 lžíci nasekané petrželky, 1 lžíci nasekané řeřichy (nemusí být), sůl, pepř
Květák uvařte v osolené vodě do poloměkka, nechte vychladnout a rozeberte na malé růžičky. Vejce uvařte natvrdo a na pánvi opečte kousky slaniny. Nechte vychladnout a promíchejte s květákem. Nyní si připravte zálivku - do zakysané smetany vmíchejte nasekané bylinky, ochuťe citrónovou šťávou, pepřem a solí. Vše promíchejte a dejte vychladit.