Poké a letní závitky
Šéfkuchař Štěpán Návrat v pražské restauraci Café Buddha zařadil do menu sezónní novinku a havajskou specialitu. Jedná se o svěží letní závitky (summer rolls), klasiku kuchyně jihovýchodní Asie. Závitky znamenají pro tento region to, co pro Italy pizza. A pro ty, kteří milují lehké jídlo připravil šéfkuchař ještě jednu specialitu - havajské poké, které se těší čím dál tím větší oblibě.
Zmrzliny s alkoholem i bez
Letní sezóna v Crème de la Crème se již ponese v duchu osvěžujících zmrzlin s příměsí alkoholu. Zmrzlinář Honza Hochsteiger se chce zaměřit především na prosecco. Například ve spojení s broskví, jahodou nebo třešní. Své slovo dostanou i jiné letní oblíbené koktejly, a tak můžete vyzkoušet sorbety mojito, sicilský krvavý pomeranč s campari nebo aperol. Zastánci smetanových zmrzlin ale nepřijdou zkrátka.
Studené polévky a jahody
Když se v kuchyni objeví studené polévky a jahody, je jasné, že se letní měsíce hlásí o slovo. Na to myslel i šéfkuchař Igor Chramec v restauraci V Zátiší a pro hosty připravil lehké a barevné menu. Jako předkrm vyzkoušíte chlazenou kokosovo-tomatovou polévku. Pokračovat můžete ceviche z mořského vlka nebo telecím s bramborami, letní zeleninou a liškami.
Vejce Benedikt a bohaté snídaně
Na Rohanském nábřeží v pražském Karlíně se na jaře znovuotevřel podnik Jan Paukert Bistro. Útulné bistro odkazuje na historii luxusního prvorepublikového lahůdkářství Jan Paukert, jež svého času pravidelně navštěvovali takoví velikáni jako třeba Jan Werich, Vlasta Burian nebo Ema Destinová. Teď ho vede vyhlášený italský kuchař Gianfranco Coizza, který aktuální menu rozšířil i o bohatou snídaňovou nabídku skýtající jen ty největší lahůdky. Mezi nimi nechybí ani vyhlášené Vejce Benedikt.
Ovoce i jarní bylinky
Jahody a třešně, ale také jarní bylinky a zelenina. Marek Šáda, šéfkuchař restaurace Mlýnec, zvolil pro začátek letní sezóny lehká, svěží jídla, plná lokální zeleniny a ovoce. Osvěžující chuť čerstvého hrášku zkombinoval se šťavnatou kedlubnou, marinovaným sleděm a doplnil o exotické chutě tapioky a limetky. Nechybí ani dezert, v němž hrají hlavní roli voňavé jahody, káva, jemné mascarpone a pistácie.
Smíchovské Manifesto
Lokalita na náměstí 14. října je jen pár set metrů od rušného Anděla, k místu přímo přiléhají dva parky, ale i tak je po většinu času liduprázdné. To chce Manifesto změnit. Nově vzniklý prostor nabídne celkem 10 jednotek a opět ponechá většinu plochy pro sezení hostů, relax nebo tanec. Manifesto je již v jednání s tuctem konceptů, které projevily zájem se do projektu zapojit na základě přímého oslovení. Pronájmy bude mít na starosti Dejsiprostor, stejně jako v Manifestu na Florenci.
Ryby a plody moře
Na pražském Maltézském náměstí v květnu otevřela italská restaurace Il Molo Prague. Podnik zařízený v elegantním stylu podle italské designérky Elisabetty Cardelly nabídne hostům menu s převahou ryb a mořských plodů. Restauraci vede šéfkuchař Daniele Zingoni se zkušenostmi z michelinských podniků a chce ji postavit na tradiční toskánské kuchyni, čerstvé těstoviny a domácí chléb.
Japonské a italské speciality s výhledem
Pražský hotel Four Seasons uvádí tuto letní sezónu dvě pop-up restaurace, MIRU a Piazzetta. Restaurace z MIRU je pojmenováná japonským slovem označujícího „výhled“. Japonskou fusion kuchyní vytvořil šéfkuchař Leonardo Di Clemente, který se nechal inspirovat svým pobytem v Japonsku.
Piazetta je inspirována tradičním náměstím starých italských městeček vonících směsicí středomořských stromů a citrusů. Vřelá atmosféra, kterou podtrhne typická fontána a terakotové květináče, prostor pro setkávání, italská kuchyně s food truckem i tradiční zmrzlinový stánek, který na terase přibude v průběhu července.
Milujeme prosecco
Oblíbený festival zasvěcený italským bublinkám, gastronomii, módě a designu se vrací na začátku léta 22. června v Riegrových sadech. Na návštěvníky čeká od deseti hodin dopoledne do osmi večer téměř nekonečná kolekce atrakcí – od dopolední lekce bikram jógy až po bohatou nabídku skvělé italské gastronomie v průběhu celého dne. Na prvním místě bude samozřejmě prosecco, které můžete ochutnávat v rámci řízených i volných degustací. O gastronomický program se postarají pražská bistra a restaurace zvučných jmen - Lasagnerie, Mozzarela Art, Seafood, Miminoo, KRO Kitchen, Lokal Blok a mnohá další. Lahodné zchlazení v případě odpoledního vedra bude mít na starost pražská řemeslná zmrzlinárna Creme de la Creme.
Rybí polévky
Restaurace Nota Bene si pro hosty připravila bohatý letní program, čekají na ně hned tři gastronomické akce. Nejprve se budopu ochutnávat lehké rybí polévky - francouzská Bujabéza a maďarská Halászlé. Následovat bude porocování španělského selete Cochinilloasado. A třetí překvapení? Ochutnávka bio hovězího z Kunclova Mlýna hned v několika variantách.
Melounový salát i ceviche z lososa
Pražská restaurace Hergetova Cihelna se může pochlubit jednou z nejkrásnějších teras v Praze. Nyní navíc vsadila i na moderní trend světové gastronomie a svěřila kuchyni dvěma šéfkuchařům. Petr Laštovička a Jan Strnad tak společně připravili letní menu. Jedním z nejzajímavějších předkrmů je ceviche z lososa dochucený chilli a podávaný s avokádovým pyré a wontonovými krekry a melounový salát. Mezi dezerty kraluje svěží ananasové carpaccio s kokosovou zmrzlinou a chuťově jedinečnou maracujou.
Chlebíček a den otců
Vyražte do nově zrekonstruovaného chlebíčkového bistra Sisters do Dlouhé ulice. Kromě chlebíčků, které mají ve stálé nabídce (s kachnou a se zelím, s pražskou šunkou nebo s chřestem), si na Den otců připravili gulášový chlebíček a akci na něj 1+1 zdarma.
Inspirace Francií
Designová restaurace Signature láká na nové letní menu. Nové letní menu, které vznikalo pod taktovkou šéfkuchaře Pavla Veltruského, je rozmanité, co se týká surovin i chutí, a nezapomíná ani na českou klasiku. Odhadovaným bestellerem je vonnaská palačinka s uzeným lososem, chřestem a maltézskou omáčkou.
Cuketové zoodles
Název zoodles vznikl spojením slov „zucchini“ a „noodles“ a jde o cuketovou variaci na těstoviny. Neobsahují žádnou mouku, zelené cukety se jen nastrouhají na do tvaru špaget, krátce povaří ve woku a připraví s vámi vybranou omáčkou. Ideální letní pokrm (100 g zoodles obsahuje 96 g vody) nabízejí všechny pobočky restaurace Vapiano.
Buchty od babičky
Šéfkuchař Radek David si na léto připravil výběr toho nejlepšího z regionů. David, který pravidelně navštěvuje centra světové gastronomie, se tentokrát vydal na cestu časem a z doby dávno minulé přinesl do naší současnosti několik parádních specialit založených na chuti tradičních českých surovin – třeba kmínu, krup či máku. Například z kouzelné oblasti Českého ráje, pochází recept buchtiček se šodó, které jsou oproti běžné klasice „vytuněné“ makovou náplní ochucenou rumovým sirupem.
Speciality z grilu
S prvními teplými dny otevřela restaurace Žofín Garden letní posezení. Stejně jako každý rok si můžete na stinné zahrádce u břehu Vltavy pochutnat na specialitách z grilu nebo dorazit na jednu z tradičních akcí, ať už tuňákobraní, či grilovací party.