Pokud lidé na dovolené a táborech nebudou konzumovat špekáčků více a několik dní zasebou, neměly by jim podle odborníků hrozit žádné zdravotní potíže.
"Základem opékání je kvalitní buřt," řekl prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR Miroslav Kubec. Nevhodné jsou podle něj laciné výrobky ze supermarketů, ve kterých není maso, ale jen sójová mouka a různé separáty. "V podstatě se nedá opéct, protože se rozsype," vysvětlil.
Neméně důležitá je i správná úprava špekáčku. Je třeba jej naříznout do kříže na obou koncích zhruba do jedné třetiny jeho délky, aby prostřední část propíchnutá prutem zůstala neporušena.
Špekáčky se nikdy nesmí opékat na přímém ohni, pouze v proudu horkého vzduchu, který z něj stoupá vzhůru.
Nejdříve prohřát, poté dopéct
Nejdříve se však špekáček musí u ohně dobře prohřát. "Nad větší oheň se má dát, až když se začne potit a pouštět šťávu," uvedl Kubec. Pak je ho třeba opékat za stálého otáčení. "Šťáva, co z něj vytéká, po buřtu teče a pomůže, aby se dobře opekl," vysvětlil.
Správný špekáček má být opečený dozlatova; chybou je, když na povrchu zčerná a uvnitř zůstane studený. "Já peču špekáčky delší dobu, určitě přes deset minut, aby opravdu byly hezky prohřáté a měly správnou barvu," uvedl Kubec.
K buřtům se hodí i křen
Opečený špekáček se obvykle jí s chlebem a hořčicí, lidé si na něj často dávají i módní kečup. Podle Kubce by se však více hodil křen. "Ať už jablečný, brusinkový nebo čistý křen," míní kuchař.
Uzeniny sice podle odborníků rozhodně nejsou příkladem potravin prospívajících lidskému zdraví, přesto jeden či dva špekáčky opečené v závěru dovolené nebo letního tábora zdravým lidem nemohou škodit. I zde je však třeba dbát na kvalitní výrobek s vysokým obsahem masa.
Žlučníkáři by si měli špekáček odpustit
"Nikdy by však neměl vejít v přímý styk s otevřeným ohněm," řekl Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy. Části špekáčku, kterých se dotýkají plameny, zuhelnatí, což může mít karcinogenní účinky. "Pokud někdo sní mírně zuhelnatělý buřt jednou za měsíc, tak to u něj zřejmě nádorové onemocnění nevyvolá. Pokud by to ale někdo konzumoval každý večer po dobu třeba 14 dní, tak už to nějaké důsledky mít může, minimálně zhoršené trávení a bolesti břicha," uvedl Suchánek.
Spálenou část uzeniny by proto lidé měli vždy odříznout a vyhodit, nikdy ji nekonzumovat. Rodiče byl podle Suchánka měli dbát na to, aby děti dostaly pouze špekáčky s nízkým obsahem soli a nasycených mastných kyselin; pozor na slané uzeniny by si měli dát i lidé s nízkým krevním tlakem. Špekáčky nedělají dobře ani lidem s nemocným žlučníkem.
Opékání na ohníčku přesto patří k tradičním letním zábavám českých dětí i rodičů a správně propečený voňavý špekáček, z něhož stéká omastek, se již podle Kubce zařadil mezi typická česká jídla. "V téhle formě jsem se s tím nikde nesetkal, nikde jinde ve světě nedostanete špekáček," dodal kuchař.
Léto, to jsou špekáčky. Opékejte jen ty kvalitní
Špekáčky jsou tradiční českou tábornickou pochoutkou. Pokud na ně v létě dostanete v létě chuť, neměli byste podcenit jejich kvalitu. Kupujte pouze kvalitní buřty s vysokým obsahem masa. Při opékání není třeba spěchat, špekáček potřebuje čas na důkladné propečení na povrchu i uprostřed.
Špekáček foto: Tomáš Krist, Lidové noviny
Stalin mezi kompoty. Proč mělo socialistické Československo reklamu a jak znervóznila prezidenta Novotného
Etiketa pro Čechy: Bílé tenisky na nohou první dámy si prošlapaly cestu na Hrad. Kdy je toto obutí nevhodné?
Legínová kontroverze. Jak se elastické nohavice dostaly z tělocvičen do ulic. A neodhalují příliš mnoho?
Tchyně, nebo tchýně? A kde se najednou vynořilo slovo bžunda? Duo Červená propiska učí zábavnou formou češtinu
Akční letáky
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!