Do slovenského Grobu se dokonce v době svatomartinských hodů pořádají gastronomické zájezdy. Manželé Haškovi zde vlastní rodinnou restauraci, která se věnuje husím specialitám. Za pochoutkou však nemusíte až na Slovensko. Podle osvědčeného rodinného receptu manželů Haškových si vyhlášenou svatomartinskou husu můžete upéct i doma. Stačí k tomu jen mléko, sůl a samozřejmě husa, nejlépe domácí.
Potřebujeme:
- 1 husu nejlépe z domácího chovu
- mléko
- sůl
Postup:
- Husu večer před pečením dobře nasolíme zvenku i zevnitř přibližně dvěma plnými dlaněmi soli. Osolenou husu dáme na pekáč a necháme celou noc odstát.
- Těsně před pečením podlejeme husu přibližně 300 ml vody. Množství přidané vody závisí na velikosti husy.
- Kůži potřeme mlékem, které vytvoří glazuru a dodá huse zlatavou barvu.
- Takto připravenou husu na pekáči vložíme do rozehřáté trouby (150 –180 ̊C). Odkrytou husu pečeme z jedné strany 2 hodiny a následně slejeme vypečený tuk a výpek.
- Husu otočíme na druhou stranu, aniž bychom do ní píchali. Dopečeme přibližně 45 minut, dokud husa nedostane zlatavý nádech.
- Upečenou křupavou husu podáváme s domácími lokšemi a dušeným červeným zelím.
V Česku je pak oblíbená husa na jablkách podávaná s knedlíky. Českými recepty se můžete inspirovat ZDE. K svatomartinské huse nesmí chybět svatomartinské víno.