Pondělí 1. března 2021svátek má Bedřich 8 °C polojasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Martinská husa jinak? Zkuste recept z vyhlášeného slovenského Grobu

Ilustrační foto | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Ilustrační foto | foto: Smartpress

PRAHA Svatomartinská husa patří k nejoblíbenějším českým i slovenským tradicím. Restaurace na svých jídelníčcích nabízejí různé varianty úpravy. Mezinárodní věhlas si však získala martinská husa ze slovenského Grobu. Lidovky.cz přinášejí vyhlášený recept rodinné restaurace, se kterým si husu z Grobu upečete i doma.

Do slovenského Grobu se dokonce v době svatomartinských hodů pořádají gastronomické zájezdy. Manželé Haškovi zde vlastní rodinnou restauraci, která se věnuje husím specialitám. Za pochoutkou však nemusíte až na Slovensko. Podle osvědčeného rodinného receptu manželů Haškových si vyhlášenou svatomartinskou husu můžete upéct i doma. Stačí k tomu jen mléko, sůl a samozřejmě husa, nejlépe domácí.

Potřebujeme:

  • 1 husu nejlépe z domácího chovu
  • mléko
  • sůl

Postup:

  1. Husu večer před pečením dobře nasolíme zvenku i zevnitř přibližně dvěma plnými dlaněmi soli. Osolenou husu dáme na pekáč a necháme celou noc odstát.
  2. Těsně před pečením podlejeme husu přibližně 300 ml vody. Množství přidané vody závisí na velikosti husy.
  3. Kůži potřeme mlékem, které vytvoří glazuru a dodá huse zlatavou barvu.
  4. Takto připravenou husu na pekáči vložíme do rozehřáté trouby (150 –180 ̊C). Odkrytou husu pečeme z jedné strany 2 hodiny a následně slejeme vypečený tuk a výpek.
  5. Husu otočíme na druhou stranu, aniž bychom do ní píchali. Dopečeme přibližně 45 minut, dokud husa nedostane zlatavý nádech.
  6. Upečenou křupavou husu podáváme s domácími lokšemi a dušeným červeným zelím.

V Česku je pak oblíbená husa na jablkách podávaná s knedlíky. Českými recepty se můžete inspirovat ZDE. K svatomartinské huse nesmí chybět svatomartinské víno.

Policie vyklízí Hlavní nádraží. Jeho obyvatelé si našli nový „Sherwood“

Bezdomovci na pražském Andělu | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Narkosvět v legendárním parku u pražského hlavního nádraží, kterému všichni přezdívají Sherwood, se proměňuje a...

Umírají mladší lidé a my s tím nemůžeme nic dělat, říká šéf KARIM o covidu

Jan Beneš, přednosta kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium V plzeňské fakultní nemocnici prudce stoupá počet hospitalizovaných s covidem-19. Zatímco v podzimní vlně šlo o...

Tudy ne, přátelé! Příběh dvou turbínových lokomotiv Škoda byl plný řevu a ohně

Turbínová lokomotiva Škoda typ 1 TLo (označení lokomotivní řady ČSD podle... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Lokomotivy se spalovací turbínou se v padesátých letech zdály být docela dobrý nápad. I v plzeňské Škodovce jeden typ...

Napište deníček o lásce a vyhrajte láhev prosecca
Napište deníček o lásce a vyhrajte láhev prosecca

Romantika, trapas, legrace, vášeň, sex… to všechno možná máte spojené se vzpomínkou na nějakou svou lásku. Pojďte se o svůj příběh podělit s...