Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Med musí být chutný a poctivý. Na co si dát při výběru pozor?

Jídlo

  10:27
Pochoutka zvaná včelí med se nevyužívá jen v gastronomii, ale i v kosmetice a proslulé jsou také léčivé vlastnosti medu. Podle znalců pomáhá posílení imunity, může zlepšit náladu a člověka povzbudit či naopak uklidnit. Když se správně vytáčí, ošetřuje a skladuje, nemůže prý uškodit. Musí však být poctivý.
Med - ilustrační foto.

Med - ilustrační foto. foto: Shutterstock

"Med je naprosto čistý produkt, který si včely dělají pro sebe, nikoli pro lidi. Kdyby byl toxický, nebo nějak znehodnocený, pak by včelstvo uhynulo," řekl včelař Daniel Prokeš. Upozornil, že jde o výhradně přírodní surovinu, kterou včely hýčkají hlavně sebe. Záleží pak na člověku, v jakém stavu je schopen nabídnout ji k další spotřebě. "V úlu žádná chyba vzniknout nemůže. Včelí vzorec je vždy dokonalý. Na kvalitě ztrácí pouze u včelařů," uvedl.

Cena medu se odvíjí od toho, jak se s tímto produktem nakládá. "Jde o proces vytáčení, skladování a plnění do obalových materiálů. Je to závislé na znalostech včelaře a na tom, kolik je schopen do zpracování medu investovat," vysvětlil Prokeš.

Český med je kvalitní, důležitý je však výrobce
Přestože je to poměrně odolný produkt, působí na jeho kvalitu prostředí, v němž se nachází, skladování i přeprava. "Med se chová agresivně při kontaktu s kovem, je hydroskopický, při skladování je schopen nasát vlhkost a začít kvasit. Projevit se to ale může až u zákazníka," řekl.

Podle znalců se na medu pozná, kolik péče mu včelař věnuje. Zákazník však těžko zjistí jeho kvalitu při nákupu v obchodě. "U medu je velké spektrum barev a konzistence. Může být hustý, tekutý ale také zkrystalizovaný. Chuť je pokaždé jiná," uvedl Prokeš. Podle jeho slov by si zájemci o kvalitní produkt měli předem sehnat reference na výrobce. Už to, že je vyráběn v Česku ale dává naději na kvalitu. Čeští včelaři nesmějí používat antibiotika pro léčbu včel a chov je řízený přísnějšími normami než v zahraničí.

Přestože je český původ určitou zárukou kvality, není prý jednoduché najít na pultech kvalitní med. Medy jsou mnohdy přehřívané, staré, dlouho skladované a jejich součástí bývá škrobový sirup a další látky namísto klasické fruktózy a glukózy. Podle znalců se tak vyplatí nakupovat přímo u výrobců.

Vařením se med znehodnotí
"Dáváme si záležet na tom, aby byl med český. Potřebujeme kvalitu i kvantitu. Nakupujeme jen od osvědčených včelařů," řekl šéfkuchař z hotelu Alcron Roman Paulus. Upozornil, že pro využití v kuchyni se někdy hodí i standardní produkt. "Do barbeque omáčky nemusí být med nejvyšší kvality. Vaří se a víceméně se znehodnotí. Jde o sladkost, zvýraznění chuti," vysvětlil. Pro přímou spotřebu, studené dresinky, müsli a dezerty se využívá pouze "poctivý" med od včelařů, uvedl.

Podle Pauluse vyžaduje určitý pokrm příslušný druh medu. "Zralejší aromatické sýry se dobře kombinují s těžším, například kaštanovým medem. Je tmavý a hodně intenzivní," uvedl. Lehčí med je dobrý pro ryby. Proslulá je hořčicově-medová omáčka k lososu s lipovým medem. Vepřová žebra na grilu snesou i výraznější aroma. "Když kombinujeme maso s určitou rostlinou, pak je to podobné i s medem. Jalovec, který se hodí ke zvěřině, si žádá těžší med. Losos kaštanový med sotva snese. I malé množství chuť přehluší," řekl.

Návrat k přírodě
Med, který je bohatý na bílkoviny, minerální látky, vitamíny, enzymy a další látky, je zároveň výtečnou surovinou pro kosmetickou produkci. Podle výrobců podporuje tvorbu kolagenu, buněčný metabolismus, regeneraci, zvyšuje elasticitu pleti a snižuje tvorbu vrásek. Na druhu medu v tomto případě nezáleží. Prospívá ovšem jen výrobek, který obsahuje skutečný med nebo včelí produkty.

"Hodně zákazníků oceňuje návrat k přírodě a vyhledává přírodní produkty. Med je čistý přírodní produkt. Nejde o žádný výtažek," řekl Milan Pleva z firmy, která se specializuje na výrobu medové kosmetiky. Pro krášlící i léčivé prostředky využívá med, propolis, mateří kašičku a také včelí jed. Ten prý ulevuje od bolestí a pomáhá při artróze či revmatismu. Ne vždy ale výrobci medové kosmetiky používají pravé včelí produkty. "Když jde o pleťový krém nebo šampon, pak je důležité zjistit, zda tam med skutečně je. Mnoho zahraničních výrobků obsahuje pouze aroma," vysvětlil Pleva. Podle něj přípravek někdy po medu sice voní, ale žádné užitečné vlastnosti nemá. Jako u všech výrobků z medu, je tak důležitý výrobce a jeho poctivost.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!