Úterý 26. ledna 2021svátek má Zora -3 °C sněhové přeháňky Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Menza zlínské univerzity nabídne i zážitky pro gurmány

Čerstvý steak. Kvalitní maso na steak dostanete i u českých řezníků, vybírejte tučnější a odleželé maso. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Čerstvý steak. Kvalitní maso na steak dostanete i u českých řezníků, vybírejte tučnější a odleželé maso. | foto: Shutterstock

ZLÍN To, že studentské jídlo nemusí mít vždycky nízkou úroveň se snaží dokázat menza zlínské univerzity. Nabídne několik akcí pro milovníky dobrého jídla i pití. Představí například netradiční spojení jídla, tradic a umění.

Jídlo pro gurmány začala menza do své nabídky začleňovat loni na podzim. Nabízení vybraných a kvalitních jídel se menze podle Procházky vyplatilo. "Zavedli jsme něco navíc, přilákalo to nerozhodné strávníky, kteří chodili jinam. Snažíme se nabídnout stejně jako komerční restaurace nebo hotely i něco jiného," podotkl ředitel menzy.

Malování na čokoládu i zdobení perníčků

"Připravujeme ukázky používání potravin pro umělecké účely. Hostům přineseme ukázku malování na čokoládu, do které se budou moci zapojit také naši studenti. Kdo bude mít zájem, může si v době před Velikonocemi vyzkoušet zdobení perníčků nebo se podívat na výrobu tradičních kraslic," uvedl Procházka.

V průběhu roku se budou také prezentovat různé kuchyně. "Leden bude patřit valašské a mexické kuchyni. V únoru zveme hosty na zabijačkové speciality a valentýnskou nabídku," řekla manažerka Kolejí a menzy UTB Marie Kráčalíková s tím, že v dalších měsících budou nabízet jehněčí a králičí menu, zeleninové saláty, pokrmy z chřestu a další mezinárodní kuchyně.

Teplý krevetový salát s červenou cibulí, česnekem, mladými bramborami Grenaille, rukolou a cherry rajčátky.

Na podzim plánují například zvěřinové hody či degustace vín, v předvánočním čase rybí menu a výstavu vánočních perníků. Univerzitní menza zajišťuje ve čtyřech provozech stravování zejména studentům a zaměstnancům, je však otevřená i pro veřejnost. Denně vydá kolem 800 porcí. Veřejnost vyhledává zejména restauraci v přízemí Univerzitního centra.

,

Peníze mě omámily. Upřímná zpověď Jana Šimáka, proč ho fotbal přestal bavit

Jan Šimák | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Už nikdy nezjistí, jak dobrý doopravdy mohl být. Říkalo se, že má větší talent než Tomáš Rosický, ale místo, aby si po...

Dům pana Hrbáčka navždy potemní. Letos jeho potomci rozsvítili naposledy

Dům Antonína Hrbáčka v Lípě se v roce 2020 rozzářil před Vánocemi naposledy. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Sedmnáct let postupně vylepšoval a rozšiřoval osvětlení svého domu v Lípě u Zlína Antonín Hrbáček. Jeho vánoční výzdoba...

TEST e-shopů potravin: Ráno objednáte, po obědě pečete. Nebo za tři dny

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Když před necelými třemi lety testovala MF DNES internetové prodejce potravin, nacházela se většina Čechů ve stadiu...

Nechce se vám dnes vařit? Hotové polévky SALVEST Prestó jsou ideální alternativou
Nechce se vám dnes vařit? Hotové polévky SALVEST Prestó jsou ideální alternativou

S kolegyněmi v redakci jsme měly možnost vyzkoušet polévky Prestó, které jsou opravdu rychlé na přípravu a usnadní vám přemýšlení nad tím, co...