Úterý 18. ledna 2022, svátek má Vladislav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Kam na poctivé zákusky? Cukrárny, kam chodí i šéfkuchaři

Jídlo

  7:00aktualizováno  16:16
PRAHA - Žádný ztužený tuk, který chutná jako modelína, ale poctivé čerstvé máslo. Pravá šlehačka, ne jenom její rostlinná náhražka. Místo přeslazených polev kvalitní ingredience. Základ v cukru a másle, namísto využívání polotovarů. Věnečky a laskonky, které chutnají jako ty z vašeho dětství. S takovými požadavky server Lidovky.cz oslovil přední české šéfkuchaře a populizátory vysoké gastronomie. Podívejte se na jejich tipy na nejlepší cukrárny.

Dort (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Dita Pecháčková

Známá autorka kuchařek má ráda zákusky z kavárny Savoy
"Na žloutkové věnečky a větrníky chodím do kavárny Savoy. Tam jsou nejlepší. Mají přesně takovou chuť, jako si pamatuji z dětství. Všechno je u nich tak, jak má být. Chutná mi krém, ale hlavně i poleva, to je nejdůležitější. Odpalované těsto mají většinou v pořádku všude, ale krém a polevu ne. Pro miňonky plněné vanilkovým krémem chodím do Erhartovy cukrárny.

Čtěte další díly seriálu:

Když se mi nechce péct dort a potřebuji nějaký velký, tak chodím do Bake shopu v Kozí ulici v Praze. Tam jsou opravdu krásné dorty a jsou i dobré. Obzvlášť mrkvový je jeden z nejlepších, co znám. Všichni chválí i dorty z Cafe-cafe, to je kavárna v Rytířské ulici v Praze. Levné a docela dobré zákusky mají u stánků na farmářském trhu v Dejvicích, kde prodávají velké věnečky a kremrole. Uprostřed je stánek, ke kterému většinou vede dlouhá fronta. Tam prodávají skvělé koláče. 

Dita Pecháčková

Další zajímavá cukrárna je v Horšovském Týně na náměstí, kde mají taky moc dobré chodské koláče. Ty se úplně rozplývají. Pro éclairy (zákusky z odpalovaného těsta pozn. red.) chodím do Bake shopu v Kozí ulici. Ty jsou šíleně dobré. Jenže nejlepší je stejně udělat si dort doma. Vždyť to není žádný problém. Já mám třeba v kuchařce recept na nejlepší mrkvový dort i nejlepší cheescake, takový nemá nikdo," vypráví Pecháčková.

Roman Paulus

Šéfkuchař hotelu Alcron chodí pro koláče na farmářské trhy
"Jediný podnik, kam chodím je francouzská cukrárna Café Saint Tropez v pasáži U Nováků. Tam dělají zajímavé věci. Neznám přesně jejich recepty, není to stejné, jako když člověk v Paříži zajde do cukrárny, nicméně na Prahu je to jedna z lepších cukráren. Na české koláče chodím na farmářský trh na náměstí Jiřího z Poděbrad. Koláče tam vozí ještě teplé," popisuje Paulus.

ČTĚTE TAKÉ:

Iveta Fabešová

Cukrářka a autorka kuchařek chválí cukrárnu Saint Tropez
"Dobrých cukráren moc není. V Praze je dobrá cukrárna Café Saint Tropez v pasáži U Nováků. Většina cukrářů totiž nezačíná tak jak má – tedy od cukru a od másla, ale od polotovarů. Ale tady se začíná od základních surovin. Mají tu skvělé francouzské makronky a já mám nejraději zákusek 3 chocolate.

Iveta Fabešová

Dobrá je také kavárna Cafe-cafe, kde nabízejí skvělé dorty. Úžasná je i cukrárna u Veletrhů v Holešovicích. Tam mají skvělé laskonky a takové klasické zákusky. Mimo Prahu je velice dobrá cukrárna v ulici Horní Česká ve Znojmě, kde mají vlastní výrobnu a dělají moc chutné krémy, říká Fabešová.

Roman Vaněk

Šéf Pražského kulinářského institutu doporučuje cukrárnu Giraffe
"Pro mě jednoznačná volba je Hájek & Hájková v Radotíně a ve Štěchovicích a Hájek & Boušová kdekoliv v Praze. Vynikající je i cukrárna a kreperie café Giraffe, lidově Žirafa, na Praze 6 v Suchdole," doporučuje Vaněk. 

Autoři: ,

Velký test samotestů na covid: lépe fungují výtěrové, některé neodhalí nic

Premium Ještě před dvěma lety znamenaly dvě čárky na testu, že se budou chystat křtiny, delta byly americké aerolinky, gama...

Nečekaný příbuzenský vztah. Vévodkyně Kate a Meghan pojí krev Přemyslovců

Premium Učebnice mluví jasně. Přemyslovci vymřeli po meči v roce 1306, kdy byl mladičký král Václav III. zákeřně zavražděn...

Češi investují do kryptoměn ve velkém. Stát řeší, jak je přinutit přiznat zisky

Premium Ještě nedávno byly virtuální měny jako bitcoin investicí především pro lidi, kteří chtěli experimentovat a nebáli se...