1. prosince 2012 7:00 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Cukrárny a čokoláda. Muzeum v Olomouci provoněly sladkosti

Vlastivědné muzeum v Olomouci představilo výstavu o historii cukrářství a cukrovinek. Výstava se rovněž zaměřuje na cukrárny a továrny na výrobu cukrovinek a čokolády v Olomouci v období první republiky. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Vlastivědné muzeum v Olomouci představilo výstavu o historii cukrářství a cukrovinek. Výstava se rovněž zaměřuje na cukrárny a továrny na výrobu cukrovinek a čokolády v Olomouci v období první republiky. | foto: ČTK

OLOMOUC Perníkové či bonbonové městečko, marcipánové cukrovinky a další sladké dobroty mohou ode dneška obdivovat návštěvníci Vlastivědného muzea v Olomouci na výstavě Historické cukrárny.

Vedle informací o původu cukrovinek a jejich výrobě se výstava zaměřuje na cukrárny a továrny na výrobu cukrovinek a čokolády v Olomouci v období první republiky. K unikátům patří například sladové bonbony z produkce továrny Zora ze 40. let minulého století, řekla novinářům kurátorka výstavy Hana Jakůbková.

Výstava

Výstava potrvá do 20. ledna. Ve čtvrtek 6. prosince čeká na děti a jejich rodiče výtvarná dílna zaměřená na modelování marcipánových ozdob.

Muzeum zčásti převzalo výstavu od brněnské společnosti Letohrádek Mitrovských a doplnilo ji o exponáty ze svých sbírek či soukromých sběratelů. Důraz přitom kladlo na představení cukráren a produkce cukrovinek v Olomouci v prvorepublikovém období.

"Olomouc tehdy byla městem slavných cukráren, existovalo zde i šest velkých továren na výrobu cukrovinek a čokolády, jako byla například Zora, Union, Mikšovský, F. Deutsch - Olfedo či Toko," uvedla Jakůbková.

Vlastivědné muzeum v Olomouci představilo výstavu o historii cukrářství a cukrovinek. Výstava se rovněž zaměřuje na cukrárny a továrny na výrobu cukrovinek a čokolády v Olomouci v období první republiky.

Kromě továrních podniků působilo ve městě také relativně velké množství drobných cukrářů živnostníků, kteří se od roku 1922 sdružovali v takzvaném Společenstvu cukrářů, perníkářů, voskařů, čokoládovníků, koláčníků, mandoletářů a výrobců kandit. "Konkurence byla tvrdá, každý se zaměřoval na svoji specialitu. Největší věhlas měla cukrárna Jaroslava Dejmala na ulici 28. října. Jejímu majiteli se podařilo zařadit mezi špičky prvorepublikového cukrářského řemesla a se svými výrobky slavil úspěch i na světových výstavách. Cukrárnu navštěvovali například herci Oldřich Nový a Slávka Budínová, k nejváženějším zákaznicím patřila manželka prezidenta Hana Benešová," uvedla kurátorka.

Na výstavě jsou vystaveny například dózy od bonbonů, krabičky od bonboniér, pomůcky cukrářů, formy na čokoládu či bonbony i cukrovinky. Návštěvníci mohou nahlédnout do interiéru historické cukrárny, dozví se informace o čokoládě, marcipánu či lízátkách.

Lidovky.cz, ČTK

Najdete na Lidovky.cz