2. prosince 2012 13:04 Lidovky.cz > Zprávy > Názory

LN: 101 nejlepších receptů Romana Pauluse

101 nejlepší recepty | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy 101 nejlepší recepty | foto: Lidové noviny

PRAHA Nejlepší recepty michelinského šéfkuchaře Romana Pauluse, tak se jmenuje digitální publikace z ediční řady 101, kterou pro vás připravila redakce Lidových novin.

Na 110 stránkách přináší desítky oblíbených receptů a praktických rad jednoho ze dvou českých kuchařů, kteří v letošním roce získali nejprestižnější gurmánské ocenění - hvězdu Michelin.

"Když jsme s Romanem Paulusem začali tuto publikaci připravovat, říkali jsme si, že nechceme sepsat jen další z řady kuchařek, ale pokusíme se čtenáře naučit vařit s respektem k surovinám a sezoně", říká autorka unikátní kuchařky Iva Pospíšilová.

Šéfkuchař restaurace v pražském hotelu Alcron vysvětluje, jak používat sezónní suroviny, ale učí také, jak na špičkové úrovni připravit docela běžná jídla (třeba obyčejná míchaná vajíčka nebo vývar), připravit pravý vídeňský řízek, upéct kachnu a samozřejmě i mnoho sofistikovaných specialit (třeba jehněčí kolínko). Publikace má 110 stránek a stojí 1,79 eur.

Roman Paulus (37 let)

  • Šéfkuchař restaurace hotelu Alcron a český kuchař roku 2009–2010 odstartoval svou kariéru v 90. letech v Rakousku.
  • V roce 1999 odešel pracovat do londýnského Savoye a posléze strávil půl roku na zaoceánském parníku Queen Elizabeth II.
    Sám říká, že tyto zkušenosti pro něj byly naprosto zásadní. Díky nim se mohl seznámit se špičkovými službami a kvalitní gastronomií, která se u nás v té době teprve probouzela.
  • Michelinský šéfkuchař Roman Paulus.

    Michelinský šéfkuchař Roman Paulus.

    • Po návratu do střední Evropy pracoval nejprve pro síť hotelů Hilton (ve Vídni, později v Praze) a na jaře 2008 přijal nabídku vést kuchyni pražského hotelu Alcron, kde působí dodnes.
    • V loňském roce získal právě pro restauraci Alcron michelinskou hvězdu. Dodejme, že takto oceněni byli dosud pouze dva čeští šéfkuchaři působící u nás.
    • Roman Paulus přitom i nadále vyhledává špičková profesní školení, například v The Emirates Academy of Hospitality Management, jež je odnoží nejznámější hotelové školy na světě – École hôtelière de Lausanne. Na stáži byl také ve slavných restauracích – La Pergola v Římě či Maison du Boeuf v Bruselu.
    • Je ženatý a má dvě děti.

    O aplikaci edice 101 LN pro iPady a iPhony se více dozvíte ZDE, ke stažení včetně publikace Nejlepší recepty michelinského kuchaře Romana Pauluse je pak v AppStore.

    101 nejlepší recepty
    Lidové noviny