24. května 2016 6:55 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Moje nová kuchařka? Psal jsem ji na přání čtenářů, říká Vaněk

Roman Vaněk. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Roman Vaněk. | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Dostupné suroviny, jednoduché recepty, rozmanité saláty i životní pouť Pana panáčka. Taková je nová kuchařka šéfa Pražského kulinářského institutu Romana Vaňka. „Většina receptů se dá uvařit do půl hodinky. Jde o to, že jsme se snažili vymyslet takové recepty, ke kterým jsou potřeba suroviny, které má člověk běžně doma ve špajzce. A zbytek se dá běžně dokoupit v supermarketu,“ říká v rozhovoru pro server Lidovky.cz.

Lidovky.cz: Poměrně nedávno jste vydal dvě knihy. Nyní se na trhu objevil druhý díl kuchařky Snadno&Rychle. Jak vznikl nápad vydat pokračování?
Začalo se nám scházet poměrně dost e-mailů a žádostí od lidí, kteří chodí k nám do kurzů, ale nejen jich. A stále dokola se ptali, jestli bude mít kuchařka Snadno&Rychle pokračování a jestli by to šlo. Tak jsem řekl, že ne. Nejdříve musím knihu vidět před sebou, teprve pak na ní začínám se svým týmem pracovat. Musím mít koncept, pak už je to snadné. Je strašně těžké psát knížku na objednávku lidem. Dělám jen knihy, které jasně vidím a které mě baví. Takže mi to trvalo rok, než jsem přišel na to, jak ji udělat. Prvního dílu se prodalo neuvěřitelné množství a já jsem chtěl ještě něco navíc. Udělat tu knihu hezčí, trochu jinou, lepší, zajímavější, aby si to lidi koupili. Proto mi to trvalo rok, protože nejsem génius a nechtěl jsem, aby to byla blbá tuctová kniha. Těch je mraky.

Roman Vaněk

Roman Vaněk vystudoval SoŠ výtvarnou v Praze. Pracoval jako fotoreportér, mj. i v LN. Jeden ze zakladatelů Studentských listů v prosinci 1989. V roce 1993 začal podnikat, 18 let obchodoval s Brazílií, 11 let s Čínou. Jako první začal importovat brazilská vína do Evropy. Spřátelil se s významnými kuchaři, navštívil stovky restaurací. Absolvoval kulinářské stáže, má výuční list jako kuchař. V lednu 2008 otevřel Pražský kulinářský institut. ročně jím projde na čtyři tisíce žáků. Napsal devět kuchařských knih, vesměs bestsellerů.

Lidovky.cz: Když už jste měl knihu před očima, jak dlouho trvala práce na ní?
Uvařenou jsme ji měli za týden. Spoustu jsme toho museli převařit několikrát, protože nám buď nevycházel čas a nebo nám to nevycházelo kvůli surovinám, tak aby byly dostupné pro každého. Na druhou stranu nám hodně receptů na rychlovky zbylo. Takže je klidně možné, že se příští rok udělá třeba ještě třetí díl.

Lidovky.cz: Recepty v knize jsou všechny nové? A nebo už je máte prověřené?
Ne, jsou to nové recepty, které jsme vymysleli s týmem. Vždycky toho ale vznikne daleko víc, je ale nutné udržet koncept knihy a neuhnout z něj. Tentokrát se v knize objeví navíc ještě „zdravé“ recepty, zdůrazňuju, že zdravé v uvozovkách. Protože co je zdravé? Zdravý je leda tak životní styl. Nic jiného. Jsou tam nádherné saláty, myslím si, že ty by mohly čtenáře nadchnout.

Lidovky.cz: V knize jsou recepty na rychlá jídla. Jaké bylo časové kritérium?
Většina receptů se dá uvařit do půl hodinky. Jde o to, že jsme se snažili vymyslet takové recepty, ke kterým jsou potřeba suroviny, které má člověk běžně doma ve špajzce. A zbytek se dá běžně dokoupit v supermarketu. Takže se tam objeví recepty, ve kterých není zapotřebí vývar, ale stačí voda. Aby lidé nemuseli přemýšlet nad tím, že musí rozmrazit vývar, který si schovávají na podlití skvělého guláše například.

Salát z vodního melounu se sýrem feta

Lidovky.cz: Do knihy jste ukryl pro čtenáře ještě jedno překvapení. Stejně jako v prvním díle se i v nové kuchařce objeví Pan panáček...
Pan panáček se objevil už v prvním dílu, objevuje se u receptů a zase mizí, ale provází celou knihu. A v druhém díle můžete sledovat životní cestu Pana panáčka! Začíná už na obálce knihy, kde opéká buřt. Na stránkách pak prožívá svůj život a dokonce se zamiluje, když pozná Paní panáčkovou, zatím tedy ještě Slečnu panáčkovou. Zamiluje se do ní, je to láska jako prase, nosí jí květiny a pak ji jako slušný muž požádá o ruku.Pan panáček se dokonce dočká prvního potomka!

Lidovky.cz: A proč tam Pan panáček je?
Páč jsem chtěl. Takhle je to kuchařka s přidanou hodnotou a příběhem.

apeAlena Pecháčková