Sobota 4. prosince 2021, svátek má Barbora
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Moravská vína dobývají svět, píše list New York Times

Jídlo

  15:00
BRNO - Moravské Valtice byly dlouho vnímány jako ospalé pohraniční městečko, v současnosti jsou ale magnetem pro turisty, které přitahují především tamní vína. Stejně jako odrůdy z dalších částí Moravy získávají stále větší ohlas na mezinárodních soutěžích. Navzdory tomu zůstávají neznámé pro konzumenty vína v zahraničí, napsal americký list The New York Times.
Bílé víno - ilustrační foto

Bílé víno - ilustrační foto foto: Shutterstock

„Morava má jedny z nejúžasnějších vinic, které jsem kdy viděl. Je to nezapomenutelná zkušenost,“ popsal australský vihohradník Mike Mazey, který před deseti lety přišel ze své rodné země podělit se o zkušenosti se zpracováním vinné révy. Dnes žije v Brně, učí místní producenty vína řemeslu a zasedá v porotách vinařských soutěží.

Příkladem úspěšně se rozvíjejícího města, které stejně jako několik dalších jihomoravských obcí vystavěly svůj úspěch na vínu a vinohradech, jsou podle newyorského listu Valtice. Zatímco během komunistické éry byla výroba vína znárodněna, kvantita zastínila kvalitu a po staletí předávané umění vinařského řemesla téměř zmizelo, s privatizací se začaly chuť a jiskra vracet.

Velká vinařská družstva se rozpadla na menší podniky, které se dostaly do rukou zapálených vinohradníků. Na Moravu se postupně rozšířily moderní prostředky a postupy, které byly na Západě běžné - nádrže z nerezové oceli nebo teplotně kontrolovaná fermentace.

Nejvíce boduje Veltlínské zelené

„Od doby, co jsem přijel, jsem u českých vinařů zaznamenal velký posun kupředu. Jsou ochotni učinit hodně velké oběti co do množství vína, aby získali vyšší kvalitu,“ řekl Mazey. Americký list poznamenal, že se to projevuje například v mezinárodních soutěžích. Veltlínské zelené z Valtic vyhrálo v roce 2010 dvě zlaté medaile na soutěži v San Francisku, a prosazují se i další odrůdy.

Mezi zahraničními konzumenty však zůstávají česká vína spíše neznámá. Jedním z důvodů je podle listu fakt, že většina tuzemské produkce se prodá v Česku, kde tvoří domácí vína asi 40 procent celkového prodeje vín. Vyváží se jen zlomek, většinou na sousední Slovensko.

„Je pro nás ekonomicky výhodnější prodávat tady než v zahraničí,“ sdělil listu jeden z důvodů valtický vinař David Šťastný. Podle expertů jako je Mazey je ale výrazný nárůst exportu moravských vín jen otázkou času. Zatím se však zdá, že místní vinaři jsou rádi, když lidé jezdí ochutnávat a popíjet víno přímo k nim.

Autor:

Blogera připravil lajdáctvím o nohu, další zranil. Za nehodu dostal podmínku

Premium S podmínkou na pět let odešel od soudu čtyřiačtyřicetiletý Moldavan. V červenci 2019 způsobil na obchvatu Chrudimi...

Přes víkend zemřou všichni z JIP. Sestra vypráví o práci v době covidu

Premium Markéta Svobodová, hlavní sestra z Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, stojí spolu s dalšími šesti kolegyněmi z...

Android Auto a CarPlay v každém autě. Poradíme vám, jak na to

Premium Chcete používat oblíbenou navigační aplikaci na displeji v autě místo telefonu? Přečtěte si, jak to udělat a neutratit...

Nevíte, jaký dárek koupit blízkým k Vánocům? Mrkněte se na tipy z redakce
Nevíte, jaký dárek koupit blízkým k Vánocům? Mrkněte se na tipy z redakce

Zná to asi každý, Vánoce se kvapem blíží a vy možná nevíte, jaký dárek pro své milované pořídit. Inspirujte se tipy z redakce a využijte slev při...