4. srpna 2016 6:53 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Víno nepovažuji za klasický alkohol, je to spíše kulturní nápoj, říká vinařka

Markéta Bílková | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Markéta Bílková | foto: Archiv Markéty Bílkové

Markéta Bílková je jedna z mála moravských vinařek, vinařství Bílkovi vede společně se svými rodiči a bratrem. „Ve škole jsme byly jen čtyři dívky, ale musím říct, že s předsudky se nepotýkám, možná spíše s obdivem. Řekla bych, že každý vinař či vinařka má svůj vlastní rukopis. Muži jsou ale spontánnější a progresivnější,“ říká v rozhovoru.

Lidovky.cz: Kolik žen vinařek znáte?
Na střední vinařské škole ve Valticích jsme byly čtyři dívky, na vysoké škole v Lednici tři. V mém věku je nás pár, ale je tu i řada starších vinařek, ke kterým vzhlížím s úctou a obdivem.

Lidovky.cz: Jsou podle vás dívky v oboru pořád rarita?
Určitě, a asi tomu tak bude i nadále, jelikož vinaření není jen „koštování“ vína, ale obnáší celoroční dřinu jak ve vinici, tak i s vínem ve vinařství.

Lidovky.cz: Nepotýkala jste se s nějakými předsudky jako žena vinařka?
Ani ne, spíše s údivem.

Markéta Bílková

Markéta Bílková působí jako vinařka ve Velkých Bílovicích, největší vinařské obci u nás. V rodinném vinařství Bílkovi je nejmladší, vede ho se starším bratrem a maminkou. V roce 2007 získala titul Královna vín České republiky, vystudovala vinařství na Mendelově univerzitě.

Markéta Bílková

Markéta Bílková

Lidovky.cz: Jaké vidíte rozdíly mezi vinaři a vinařkami – třeba při řešení problémů, plánování a tak podobně?
Myslím, že muži jsou ještě stále spontánnější a progresivnější.

Lidovky.cz: Existují rozdíly v chutích vína podle toho, jestli ho připravil muž nebo žena?
Rozdíl je podle mě vždy, jelikož každý vinař či vinařka má svůj rukopis. Myslím, že ženy dokáží vyrobit stejně kvalitní víno jako muži.

Lidovky.cz: Vyrůstala jste na vinici. Jaké to bylo dětství?
Samozřejmě, ve vinici i ve vinném sklepě. I když vzpomínám, jak se mi mnohdy nechtělo, když si ostatní děti hrály venku a já musela s bratrem do vinice... Ale dětství to bylo krásné, plné vzpomínek a důležitých základů do života.

Lidovky.cz: Kolik vypijete denně vína?
To je složité odpovědět, člověk musí ochutnávat nejen vlastní vína během celého roku. Záleží na situaci, více se toho vypije například v období vinobraní při výrobě vína, při řízené degustaci ve vinařství, na místní výstavě vín či nějaké jiné akci pořádané spolkem velkobílovických vinařů. Svou roli hraje i počasí. V létě člověka krásně osvěží sklenka vychlazeného bílého či roséčka, v zimě nepohrdnu výborným červeným.

Lidovky.cz: Jaké víno je letos trendy? Co z Velkých Bílovic se opravdu povedlo?
Deset lidí deset chutí. Dle mého názoru se k letním večerům aktuálně hodí naše novinka letošního roku Zweigel Fresh, frizzante - rosé. Mimo Ryzlink vlašský, odrůdu roku 2015 zvolenou velkobílovickými vinaři, je to pak i většina vín pocházejících z tohoto, řekla bych, ideálního ročníku. Kéž by bylo víc takových.

Lidovky.cz: Co všechno musí vinař znát? Jaké musí mít znalosti?
Vinařství není jen o výrobě vína, ale samozřejmě je to o pěstování révy, prodeji a legislativě. Pokud se chce vinařství na trhu prosadit, mělo by mít vztah ke každému z těchto odvětví a dělat i to, co člověka třeba úplně nebaví.

Lidovky.cz: Jaké máte v rodinné firmě rozdělení rolí?
Maminka má na starosti režii vinic. Dohlíží na zdárný průběh vegetace révy a snaží se zajistit surovinu s maximálním potenciálem pro výrobu našich vín. Já s bratrem se pak navzájem doplňujeme při zpracování, výrobě a prodeji vín.

Lidovky.cz: Naučila jste se o víně víc od rodičů – tedy v praxi, nebo ve škole?
Obojí je velmi důležité, řekla bych, že teorie je základ. Důležité je vědět, co člověk dělá a proč to dělá. Ve škole jsem se setkala s informacemi, které bych v praxi nepochytila. Neméně důležitá je ale i samotná praxe, kdy se člověk reálně setká se spoustou problémů, které musí vyřešit. Musí využít svých praktických zkušeností, protože vše se v literatuře nedočteme. Dle zkušeností mé maminky, která se 30 let pohybuje ve vinicích, mohu říct, že každý rok je zcela jiný, pokaždé něčím překvapí a nikdy člověk nemůže říct, že už všechno zná a ví.

Bílé víno - ilustrační foto

Lidovky.cz: Myslíte, že je pro dnešní moderní vinaře teoretické vzdělání už nepostradatelné?
Vzdělání v oboru vinařství je dle mého názoru obrovskou výhodou při výrobě vína. V oblasti vína a vinařské terminologie totiž existuje obrovské množství principů, přírodních pochodů a termínů, které se vinař „samouk“ učí velmi obtížně.

Lidovky.cz: Jaký vztah máte obecně k alkoholu?
Obecně alkohol nevyhledávám. Víno nepovažuji za klasický alkohol, ale za kulturní nápoj, ve kterém může konzument něco hledat, zamyslet se nad ním a zpříjemnit si večer.

Lidovky.cz: Přemýšlela jste někdy o tom, že byste žila jinde a jinak?
Při degustacích se setkávám s lidmi z různých koutů republiky a občas mi tato otázka proletí hlavou, vždy se ale utvrdím v tom, že bych neměnila. Tady je krásně :-)

Lidovky.cz: Co je pro vás v životě nejdůležitější?
Na prvním místě samozřejmě zdraví a rodina.

apeAlena Pecháčková

KRUTÁ REALITA: První měsíce po porodu byly peklo
KRUTÁ REALITA: První měsíce po porodu byly peklo

Měli jste možnost si přečíst o mém porodu a o pobytu v porodnici na šestinedělí. Nyní bych chtěla rozvést poslední a nejtěžší část mého příběhu. První půlrok mého mateřství.