Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Napěněná čokoláda. Pokud se budete řídit pravidly, zkazit ji nemůžete, radí cukrářka

Napěněná čokoláda foto: KULINÁRNÍ STUDIO MAFRA

Kdo by ji nemiloval a kde by byla cukrařina bez čokolády? Čokoláda k mému oboru prostě neodmyslitelně patřila, patří a vždycky patřit bude. Hořká, mléčná a bílá...
  5:00

S každou zvlášť se pracuje jinak. Můžete z ní vyrobit spoustu lahodných dezertů a dekorací. Dnes vám poradím, jak si doma připravíte čokoládový mousse z hořké čokolády. Postup je velmi jednoduchý, stačí se řídit pár pravidly a neuděláte nikdy chybu.

Dominika Tesařová

Jedna z nejtalentovanějších cukrářek (nejen) severních Čech a šéfkcukrářka sítě kaváren Lagarto se dělí o své recepty, tipy, triky a nápady, které pomohou a inspirují při pečení a přípravě dezertů. 

Mým cukrářům dávám jednoduchou pomůcku. Řiďte se poměrem 1:1:1, to znamená stejný poměr čokolády, smetany a vyšlehané šlehačky. Kupte si kvalitní hořkou čokoládu a 33 % smetanu na šlehání. Do rendlíku dejte jeden díl smetany a ohřívejte. Pozor, smetana se nesmí vařit. Až se bude ze smetany kouřit, nalijte ji na stejné množství čokolády, poté směs promixujte tyčovým mixérem. 

Vznikne vám krásná čokoládová emulze, kterou necháte odležet. Když vaše emulze zchladne na cca 40 °C, smíchejte ji se stejným podílem vyšlehané smetany. Vždy přidávejte šlehačku do čokoládové emulze postupně, míchejte směs velmi jemně, aby se pěna nesrazila. Pokud budete mít čokoládu moc teplou, pěna se taktéž srazí a bude moc tekutá.

Čokoládovou pěnu můžete ihned použít například jako náplň do čokoládových dortů. Tím pádem musíte dort nechat aspoň jeden den zamrazit, aby se vám s ním lépe manipulovalo. Jestli plánujete pěnu jíst ještě v den výroby, doporučuji ji dát do skleniček a ozdobit ovocem, které máte rádi. Doufám, že čokoládový mousse zkusíte a budete nadšeni.

Autor:

Arcon Personalservice GmbH
Elektrikář do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč