• Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let
jahody s čokoládou

jahody s čokoládou | foto: Shutterstock

Nastal čas pro královské ovoce

Jídlo
  •   16:27
PRAHA - Milovníci jahod už mohou uspokojit svoji chuť. Sladké plody, které byly považovány za královské ovoce, právě dozrávají a vy si z nich můžete připravit třeba omáčku z jahod a bazalky. Ta se výborně hodí ke kuřecím stripsům s pomerančovými bramborovými noky.

Od věci nejsou ani tvarohové knedlíčky plněné jahodami s vanilkovou esencí a máslem nebo lívance polité horkými jahodami. 


lívance s jahodami
 
Ovoce chutná i po jednoduché a rychlé přípravě třeba s jogurtem, kyselým mlékem. Na grandslamovém Wimbledonu se při výborném tenise zase spořádá velké množství jahod se šlehačkou. U jahod je navíc výhoda, že se dají vychutnat i samotné.

Lidé věřili, že jejich konzumace měla podporovat chuť k sexu. Plody mají prý také pozitivní účinek na tvorbu testosteronu, který aktivuje spermie. Jahody jsou také velmi bohatým zdrojem vitamínu C.

jahody se šlehačkou

Za vznik současné podoby jahod může zahradník Ludvíka XV  Antoino Duchesne. Díky jeho práci došlo ke zkřížení jahodníku virginského a jahodníku chilského, což mělo za následek vznik nové odrůdy v podobě jahodníku ananasového, který se pěstuje dnes. V Čechách a na Moravě se jahody začínají v širší míře pěstovat až v 19. století v oblasti Neveklovska.

Autor: Lidovky.cz